El Cezire'nin haberine göre Taliban savaşçıları, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki protestoları haber yapan gazetecileri dövüp gözaltına almakla suçlanıyor ve grubun medya özgürlüğüne olan bağlılığı hakkında soru işaretleri yaratıyor. Haberde, aralarında Anadolu Ajansı muhabirlerinin de bulunduğu çok sayıda gazetecinin hücreye konularak işkence uygulandığı kaydedildi.

Etilaatroz gazetesinin muhabirleri Taki Deryabi ve Nematullah Nakdi, Kabil'in batısındaki bir kadın protestosunun ardından Çarşamba sabahı Taliban tarafından gözaltına alındı.

Gazeteden diğer iki gazeteci - Aber Shaygan ve Lutfali Sultani - meslektaşlarının nerede olduğunu sormak için gazete editörü Kadhim Karimi ile birlikte karakola koştu.

Ancak karakola ulaştıklarında, Taliban savaşçılarının onları itip tokatladığını ve cep telefonları dahil tüm eşyalarına el koyduğunu söylüyorlar.

Bir gazeteci'nin El Cezire'ye verdiği demeçte, "Taliban'dan biri ona tokat atıp ortadan kaybolmasını söylediğinde Karimi cezasını zar zor bitirdi" dedi ve Taliban'ın kendilerini gazeteci olarak tanıttıklarında onlara küçümseyici davrandığını da sözlerine ekledi.

Gazeteci, üç kişinin, ikisi Reuters ve Anadolu Ajansı muhabirleri olan 15 kişinin bulunduğu küçük bir hücreye götürüldüğünü söyledi.

El Cezire haberinde, gazetecilerin işkenceye maruz kaldıklarını belirterek, kaynağına dayandırdığı haberinde, “Çığlıklarını ve çığlıklarını duvarlardan duyabiliyorduk. Hücre arkadaşları acı içinde ağlayan kadınların sesini bile duymuştu.” şeklinde ifade edildi.

 

Sivil Düşücne Haber Portalı

(Çeviri Haber)