Taliban, kuzey Afganistan'da hükümet için önemli olan ve büyük ve sıkı bir şekilde korunan bir şehri daha ele geçirdi.

Afgan kuvvetlerinin ülkenin dördüncü büyük şehri Mezar-ı Şerif'i ele geçirdi. Böylece Taliban'a tüm kuzey Afganistan'ın kontrolünü verdi. Batı destekli hükümetle birlikte tüm kuzey Afganistan'ı kontrol altına aldı. Merkezde Batı destekli hükümet. 
Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Taliban savaşçıları başkent Kabil'e yaklaşırken yerel liderler ve uluslararası ortaklarla acil görüşmeler yaptı.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Taliban savaşçıları başkent Kabil'e yaklaşırken Cumartesi günü yerel liderler ve uluslararası ortaklarla acil görüşmeler yaptı.

Gani televizyon konuşmasında, "Başkanınız olarak odak noktam, daha fazla istikrarsızlığı, şiddeti ve halkımın yerinden edilmesini önlemek" dedi.

Savaşçılar, ABD'nin son birliklerini geri çekmesinden üç haftadan kısa bir süre önce şiddetli bir askeri operasyonla kuzey, batı ve güney Afganistan'ın çoğunu ele geçirdi ve tam bir devralma veya başka bir Afgan iç savaşı korkularını artırdı.

Taliban, savaşın yıktığı ülkenin üçte ikisini kontrol ederken, binlerce kişi başkentin uluslararası havaalanından kaçtı. ABD ve Avrupa ülkeleri de Taliban'ın başkent Kabil'e yaklaşmasıyla büyükelçilik personelini tahliye etmeye başladı.

(Dış Basın)