İçişleri bakanlığı, ana Kabil-Kandahar otoyolu boyunca uzanan ve başkent ile güneydeki militan kaleleri arasında bir geçit görevi gören şehrin düştüğünü doğruladı.
Sözcü Mirwais Stanikzai medyaya verdiği demeçte, "Düşman kontrolü ele geçirdi" dedi ve kentin valisinin daha sonra Afgan güvenlik güçleri tarafından tutuklandığını da sözlerine ekledi.
Taliban yanlısı Twitter gönderileri, Taliban savaşçılarının bir konvoy halinde Gazne'den çıkarıldığını gösteren bir video yayınladı ve başkentte hükümetin devletin kolay teslim olmasına kızdığı yönünde spekülasyonlara yol açtı.

Olay yerindeki bir AFP muhabiri, Taliban'ın Afganistan'ın üçüncü büyük şehri Herat'taki ana polis karakolunu da ele geçirdiğini söyledi.

Kabil'deki yetkililer şimdi kuzey ve batı Afganistan'ın çoğunu neredeyse kaybetti ve tartışmalı şehirlerden oluşan dağınık bir takımadayı tehlikeli riske attı.
Çatışma, ABD liderliğindeki güçlerin 20 yıllık bir işgalin ardından bu ay sona erecek olan asker geri çekmenin son aşamasına başladığı Mayıs ayından bu yana dramatik bir şekilde tırmandı.
Gazne'nin kaybı, Afganistan'ın dağınık güvenlik güçlerini desteklemek için ihtiyaç duyulan ülkenin zaten gergin olan hava kuvvetleri üzerindeki baskıyı artırıyor.

Lashkar Gah'tan bir yetkili, Taliban savaşçılarının büyük bir araba bombasının şehrin polis karakoluna ağır hasar vermesinin ardından Çarşamba akşamı hükümet mevzilerine yaklaştıklarını söyledi.
Patlama yerel polisi valilik binasına çekilmeye zorlarken, yaklaşık 40 meslektaşı ve üst düzey bir komutan Taliban'a teslim oldu.
Ancak Kandahar'da Taliban, "yüzlerce mahkumun serbest bırakıldığını ve güvenliğe alındığını" söyleyerek, ağır şekilde güçlendirilmiş hapishaneyi ihlal ettiklerini söyledi.
Taliban sık sık hapishaneleri, tutuklu savaşçıları serbest bırakmak ve saflarını yenilemek için hedef alıyor.