El Cezire'nin haberine göre, ABD ve İngiltere, grubu Pakistan sınırı yakınında ele geçirdikleri Kandahar kasabasında "sivilleri öldürmekle" suçlarken, Afgan güçleri ilk büyük şehrin Taliban'ın eline geçmesini önlemek için savaştı.

“Taliban intikam cinayetlerinde düzinelerce sivili katletti. Washington ve Londra büyükelçilikleri Pazartesi günü yaptıkları ayrı tweetlerde Spin Boldak'taki iddia edilen vahşet hakkında "Bu cinayetler savaş suçu teşkil edebilir" dediler.
“Taliban liderliği, savaşçılarının suçlarından sorumlu tutulmalı. Savaşçılarınızı şimdi kontrol edemiyorsanız, yönetimde işiniz yok."

Doha merkezli Taliban müzakere ekibinin bir üyesi olan Suhail Shaheen, Reuters haber ajansına, suçlamaları içeren tweetlerin "temelsiz raporlar" olduğunu söyledi.

Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu'nun, Taliban savaşçılarının Spin Boldak'taki intikam cinayetlerine düşkün olduğunu söylemesinin ardından ABD ve İngiltere'den diplomatik kınamalar geldi.

Grup, "Spin Boldak bölgesini ele geçirdikten sonra, Taliban geçmiş ve şimdiki hükümet yetkililerini takip edip tespit etti ve çatışmada savaş rolü olmayan bu insanları öldürdü" diyen grup, Taliban tarafından en az 40 kişinin öldürüldüğünü de sözlerine ekledi.


Bu arada, Taliban savaşçıları, binlerce sivilin kaçtığı bir hafta sonu şiddetli çatışmalardan sonra en az üç eyalet başkentine - Lashkar Gah, Kandahar ve Herat - saldırmaya devam etti.

Savaş, Mayıs ayının başından bu yana, Taliban'ın ülkede yaklaşık 20 yıl sonra ABD liderliğindeki yabancı güçlerin geri çekilmesinin son aşamalarından faydalanmasıyla yoğunlaştı.
'Acımasız' mücadele
Afganistan'ın güneyindeki Lashkar Gah kentinde, Afgan güçleri Taliban'ın yeni bir saldırısını püskürttüğü için çatışmalar gece boyunca devam etti.

Helmand'daki ordu, "Afgan güçleri saldırıyı kara ve hava saldırılarıyla püskürttü" dedi.


Sakin Hawa Malalai, AFP haber ajansına şehirde büyüyen bir kriz olduğunu söyledi: "Kavgalar, elektrik kesintileri, hastanelerdeki hastalar, telekomünikasyon ağları çöktü. İlaç yok, eczaneler kapalı" dedi.

Tıbbi yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (Medecins Sans Frontieres veya MSF), Lashkar Gah'da ölü sayısının arttığını söyledi.

Yardım grubunun Helmand koordinatörü Sarah Leahy, "Yoğun nüfuslu bölgelerde sürekli silah sesleri, hava saldırıları ve havan topları vardı. Evler bombalandı ve birçoğu ağır yaralandı" dedi.

 

Helmand, yıllardır Afganistan'daki ABD ve İngiliz askeri harekâtının merkezinde yer alıyor - sadece istikrarsızlığa kaymak için.

Lashkar Gah'ın kaybı, yaz boyunca kırsal bölgelerin çoğunu Taliban'a kaptırdıktan sonra, eyalet başkentlerini ne pahasına olursa olsun savunmaya kararlı hükümete büyük bir stratejik ve psikolojik darbe olacak.

Taliban'ın eski kalesi olan Kandahar ilinin bazı ilçelerinde ve başkentin eteklerinde çatışmalar da tırmandı.

Batıda, yüzlerce komando da günlerce süren şiddetli çatışmaların ardından Herat'ı savunuyordu.

Kabil, Taliban'ın yaz boyunca elde ettiği istikrarlı kazanımları stratejik değerden yoksun olarak defalarca reddetti, ancak büyük ölçüde ivmelerini tersine çevirmede başarısız oldu.

Herhangi bir büyük şehrin Taliban tarafından ele geçirilmesi, mevcut saldırılarını başka bir düzeye taşıyacak ve Afgan ordusunun kapasitesi hakkında endişelere yol açacaktır.


Taliban geçmişte Afgan şehirlerini ele geçirdi, ancak onları kısa süreliğine tuttu.

Gani ABD'yi suçladı
Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, ABD'nin askerlerini "aniden" geri çekme kararından ülkenin kötüleşen güvenliğini sorumlu tuttu.

Güvenlik planını Pazartesi günü meclise sunan Ghani, savaşın parçaladığı ülkedeki durumun "altı ay içinde kontrol altına alınacağını" ve ABD'nin tam destek sözü verdiğini de sözlerine ekledi.

Parlamentoya verdiği demeçte, "Mevcut durumumuzun nedeni, kararın aniden alınmasıdır," diyerek Washington'u geri çekilmenin "sonuçları" olacağı konusunda uyardığını da sözlerine ekledi.


"Halkı korumak" görevinin devam etmek olduğunu da sözlerine ekledi.