Taliban silahlı grubu, bu hafta güney Afganistan'ın Kandahar eyaletinde bir çizgi romanın öldürülmesinin sorumluluğunu üstlendi ve ABD liderliğindeki yabancı güçler savaşın parçaladığı ülkeden çekilmelerini tamamlamak üzereyken intikam cinayetleri hayaletini artırdı.

Khasha Zwan olarak bilinen Nazar Mohammad'ı tokatlayan ve taciz eden iki adamın videosu sosyal medyada viral oldu. Daha sonra öldürüldü, defalarca vuruldu. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, iki adamın Taliban olduğunu kabul etti.
Mücahid, erkeklerin tutuklandığını ve yargılanacaklarını söyledi. Kandahar eyaletinin güneyinden gelen komedyenin aynı zamanda Afgan Ulusal Polisi üyesi olduğunu ve Taliban'a yönelik işkence ve cinayetlere karıştığını iddia etti.

Mücahid, Taliban'ın çizgi romanı tutuklayıp öldürmek yerine bir Taliban mahkemesine götürmesi gerektiğini söyledi.

video oynatmak
Mohammad bir TV kişiliği değildi ama rutinlerini TikTok'ta yayınlardı. Kaba şakaları, komik şarkıları, kendini kandırması ve hayranlarının kendisine yönelttiği sorunlarla sık sık alay etmesiyle tanınırdı.

Öldürmenin vahşeti, intikam saldırılarının korkularını artırdı. Ayrıca, Taliban'ın hükümete ABD ordusuyla veya ABD örgütleriyle çalışan insanlara hiçbir zarar gelmeyeceğine dair güvencelerini de zayıflattı.

Afgan güçleri de bazı yargısız infazlarla suçlanıyor.

ABD'li gözlemci grubu SIGAR'a göre, Afgan hükümeti, Taliban'ın ABD ile Şubat 2020 anlaşmasının ardından saldırılarını ikiye katlamasının ardından bir "varoluş krizi" ile karşı karşıya.

Anlaşma, Taliban'dan güvenlik garantileri karşılığında ABD güçlerinin geri çekilmesi ve ABD'nin en uzun denizaşırı savaşına son verilmesi çağrısında bulundu. Silahlı grup, ABD güçlerini hedef almaktan kaçındığı, ancak Afgan güçlerine yönelik saldırılara devam ettiği için anlaşmayı büyük ölçüde onurlandırdı.

Perşembe günü yayınlanan raporda (PDF), Doha anlaşmasına kadar geçen üç ayda, Eylül-Kasım 2020 döneminde Afgan hedeflerine yönelik Taliban saldırılarının 6.700'den 13.242'ye yükseldiği belirtildi.


Doha anlaşması ayrıca Taliban ile Afgan liderliği arasındaki barış görüşmelerinin önünü açtı.

(Dış Basın)