Biden hükümetinin İran ile yeniden nükleer anlaşamaya başlayacağı adımının  ardından, orta doğuda hareketli görüşmeler yapılmaya başlandı.

İran’lı ve Suudi yetkililer arasında gerçekleşen görüşmenin olumlu geçtiği ve iki ülke arasında buzların eriyeceği, ortak çalışmalar yapılacağı ve gelecek hafta tekrar aynı bir görüşmenin daha yapılacağı söylentiler arasında.

Biden’in, İran nükleer anlaşmasına geri dönüşü ile Kapsamlı Ortak Eylem Planı uygulanmaya başlama sürecindeyken iki ülke arasında yapılan görüşmenin mahiyeti sır gibi saklanırken bazı yetkililerin Biden’ın isteği üzerine bu görüşmenin yapıldığı da iddialar arasında.

2016 yılında Riyad hükümetinin, Suudi Arabistan’ın tanınan Şii dini liderini idam etmesinin ardından Tahran’da bulunan Riyad temsilciliğinin saldırıya uğramasının ardından her iki ülke arasında diplomatik sorunlar baş göstermiş ve iki ülke arasında bağlar tamamen kesilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmadan çıkmasının ardından Biden’ın başkan seçilmesiyle birlikte İran nükleer anlaşmaya geri dönmesi üzerine, Riyad ve Tahran hükümetleri arasındaki buzlarda erimeye başladı.