ABD birliklerinin ülkeden çekilmesiyle birlikte Afganistan'da yaşanan güvenlik açığı endişe yaratıyor. Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rahman, yaklaşık bin Afgan askerinin Taliban'dan kaçtığı Tacikistan'a başvurarak 20 bin askerin sınıra seferber edilmesini emretti. Askerlerin sınırlarının misyonlarını desteklemek için kullanılacağı belirtildi. Tacikistan ve Afganistan sınır uzunluğu 900 kilometre.

Rusya destek sözü verdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önden görünümü ile telefon görüşmesi yapılacağı açıklandı. Putin'in Afganistan'ın savunmasında varsa Tacikistan'a destek sözü verdiği kaydedildi. Rusya'nın en büyük askeri üssü Tacikistan'da bulunuyor. Rus tankları ve helikopterleri üssünde konuşlandırıldı.


Afganistan'da Taliban güçleniyor
Tacikistan Ulusal Güvenlik Komitesi, Taliban'dan kaçan 1,37 Afgan askerinin Pazartesi akşamı "hayatları için ziyaret etmek" için Tacikistan'a sığındığını duyurdu. Açıklamada, askerlerin "iyi komşuluk ilişkileri" ve "Aganistan'ın içişlerine karışmama" ilkeleri dikkate alınarak sınırı geçmelerine izin verildiği belirtildi.

Tacikistan'ın Afganistan'dan gelen mülteci akınına karşı sığınmak için kamplar kurmaya hazırlandığı da öğrenildi. Taliban'ın kuzeydoğu ucundaki Bedahşan vilayetinde "tam kontrole" sahip olduğu söyleniyor.

Rusya, Mezar-ı Şerif'teki konsolosluğunu kapattı
Afganistan'daki güvenliğin ardından Rusya, Mezar-Şerif'teki ofislerini kapattı. Rusya'nın Afganistan Büyükelçisi Za Tass, Afganistan'da hazırlanan "Kabil 'çatı iyileştirme programı"na atıfta bulunuyor. Kabil, Kabil'deki konsolosluğa yaklaşabileceği netleşene kadar, "Afganistan'ın birçok bölgesel dönüşü oldu. 

Rusya'nın Kabil'deki büyükelçiliğini boşaltmayı düşünmediği öğrenildi. Büyükelçilik Nikita Novita'yı Novosti'ye ekledi.

Taliban kontrolünde artış
Taliban için uygun ücretler hafta sonu boyunca arttı. Bedahsanan ve Tahar eyaletleri tamamen radikal İslamcıların kontrolüne girdi. Sadece il merkezleri Afgan kontrolü altında görünüyor. Afganistan'ın şehirlerinden biri olan Kandahar'ın büyük başkanı ve Helmand vilayetindeki olası üretim alanları detaylı bir şekilde tartışılacak gibi görünüyor.

Bedahşan'ın yıkımı, Afganların giydiği sembolik ve büyük yükseliş olarak görülüyor. Her iki bölge de 1990'lardaki kale merkezli iç savaşta Taliban'a karşı savaşan Kuzey İttifakı'nın kaleleriydi.

 

(Dış Basın)