Pakistan Kabinesi Salı günü Veliaht Prensin Şubat 2019'daki Pakistan ziyareti sırasında imzalanan yatırım anlaşmalarının önündeki engelleri 'kaldırmak' için iki ülke arasındaki ikili işbirliğini kolaylaştırmak için oluşturulan bir organ olan konseyin kurulmasını onayladı.

Suudi haber ajansı SPA'nın haberine göre, her iki ülkeden temsilciler narkotik uyuşturucu, psikotrop maddeler ve kimyasal öncüllerde yasadışı kaçakçılıkla mücadeleyi de içine alan mutabakat anlaşması da imzaladılar.

Al-Arabiya televizyonunun bildirdiğine göre, "Suudi Kalkınma Fonu (SFD) ile Pakistan İslam Cumhuriyeti arasındaki enerji, altyapı, ulaşım, su ve iletişim alanlarında uygun projelerin finansmanı için başka bir MoU daha imzalandı." denildi.

İki lider, özgürlük yoksun bırakıcı cezalara çarptırılan insanlar ve suçun önlenmesi konusunda işbirliğini artıran anlaşmalarını da imzalamış oldu.

Pakistan Başbakanı Khan, kendisini ve first lady'yi kabul etmek için Cidde havaalanında bulunan veliaht prensin daveti üzerine üç günlük bir ziyaret için Cuma akşamı Krallığa geldi. Başbakan' a dışişleri bakanı ve Kabine' nin diğer üyeleri de dahil olmak üzere üst düzey bir heyet eşlik ediyor.

Pakistan Dışişlerinden yapılan açıklamada, veliaht prens ve Pakistan liderinin Cidde'de ikili, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında geniş kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiği belirtilerek, "İki lider, iki ülke arasındaki güçlü ve tarihi bağların ortak inançlara, ortak değerlere, karşılıklı güvene ve uzun süredir devam eden karşılıklı destek geleneğine sağlam bir şekilde dayandığını teyit etti." ifadesine yer verildi. İki partinin "mevcut ikili siyasi, ekonomik, ticaret, savunma ve güvenlik bağlarını daha da güçlendirme, derinleştirme ve çeşitlendirme" konusunda mutabık kaldı.

Açıklamada, "Pakistan'daki Suudi yatırımlarının artırılmasına, enerji alanında işbirliğine ve Suudi Arabistan'daki Pakistanlılara yönelik iş olanaklarının artırılmasına özel önem verildi" denildi.

Suudi Arabistan, her yıl milyarlarca dolar geri havale eden iki milyondan fazla Pakistanlıya ev sahipliği yapıyor.

Bölgesel konularda Khan, 'huzurlu bir mahalle' vizyonunu özetledi. Başbakan, veliaht prensi bölgesel barışı güçlendirme ve destekleme amaçlı çaba ve girişimlerden zıpladı.

Khan, Hindistan yönetimindeki Keşmir'deki durumu vurguladı ve Jammu ve Keşmir anlaşmazlığının barışçıl bir şekilde çözülmesinin önemini vurguladı. Bildiride ayrıca, Pakistan'ın Afganistan'da barış ve uzlaşmayı desteklemek için tutarlı çaba sarf ettiği belirtildi.

Afgan sorunu, yirmi yıl süren ve Taliban'ın ülkenin büyük arazilerini kontrol etmesiyle sona eren bir savaştan sonra Pakistan'ın komşu ülkesinden çekilen yabancı askerlerin zeminine karşı bölgede önemlidir.

Görüşmelerde çevre ve iklim değişikliğiyle ilgili konular ele alındı ve BAŞBAKAN'ın veliaht prensin 'Yeşil Suudi Arabistan' girişimini takdir ettiği bildirildi.

Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, Khan'ın veliaht prensi en kısa zamanda Pakistan'ı ziyaret etmeye davet ettiği de bildirildi.

Cuma günü, resmi ziyareti Khan'ınkine ön hazırlık olan Pakistan ordu komutanı General Qamar Javed Bajwa, Suudi veliaht prensiyle görüşmelerde bulundu ve ikili ilişkileri gözden geçirdi.

Ayrıca Suudi askeri genelkurmay başkanı ile savunma işbirliğini de görüştü.