Arab News'in haberine göre, Suudi Arabistan, Afganistan'daki olayları dikkatle takip ettiğini ve durumun bir an önce istikrara kavuşmasını umduğunu söyledi.
"Suudi Arabistan Krallığı, Taliban hareketinin ve tüm Afgan partilerinin güvenliği, istikrarı, can ve malları korumak için çalışacaklarını ve aynı zamanda Afgan halkına ve seçimlerine herhangi bir müdahale olmaksızın desteklerini yeniden teyit edeceklerini umuyor." dışişleri bakanlığı yaptığı açıklamada.
Taliban, 10 gün önce Afganistan'da bir yıldırım saldırısı başlattı ve tüm şehirleri ele geçirmeye başladı ve Pazar günü başkent Kabil'in ele geçirilmesiyle sonuçlandı ve Cumhurbaşkanı Eşref Ghani'yi ülkeyi terk etmeye zorladı.
Yine Pazar günü, Kabil'deki Suudi büyükelçiliği tüm büyükelçilik personelini tahliye etti ve onları Krallığa iade etti.

Bu arada Kuveyt dışişleri bakanlığı, Afganistan'daki gelişmeleri büyük bir endişeyle yakından takip ettiğini söyledi ve tüm Afgan taraflarını kan dökülmesini önlemek ve sivillere tam koruma sağlamak ve mahsur kalan diplomatlar ile yabancı uyrukluların güvenli çıkışını sağlamak için azami itidal kullanmaya çağırdı.

Açıklamada, "Bakanlık, Afganistan'ın güvenlik ve istikrarını ve halkının hak ve çıkarlarını korumak için herkesin birlikte çalışmasının önemini vurguladı" denildi.
BAE'nin Genel Sivil Havacılık Otoritesi (GCAA), BAE'ye kayıtlı havayollarının Afgan havaalanlarına uçuşları askıya aldığını söyledi.


Yetkili, Afganistan'daki en son gelişmeleri takip ettiğini ve ülkedeki havayollarının güvenli çalışmasını sağlamak için BAE'deki ilgili makamlar ve ulusal taşıyıcılarla koordineli olarak mevcut durumu değerlendirdiğini söyledi.

GCAA, sivil havacılığın emniyetini ve güvenliğini önceliklerinin en üstüne yerleştirdiğini söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Taliban'ı ve tüm tarafları Afgan halkının çıkarlarını geliştirmek, yaşamları korumak, şiddetten vazgeçmek ve istikrar, düzgün yaşam ve refah sağlamak için kalıcı barış getirmek için çalışmaya çağırdı.
İİT Genel Sekreterliği ayrıca, gelişmeleri takip ettiğini, güvenlik ve barışı mümkün olan en kısa sürede yeniden tesis etme konusundaki istekliliğini ve Afganistan liderliğindeki barış sürecini destekleme konusundaki kararlılığını yineledi.