Suudi Arabistan'da Hizbullah'ın deposuna yapılan baskında 451.807 amfetamin tabletinin Suudi Arabistan'a sevkiyatı Nijeryalı yetkililer tarafından durduruldu.

Tabletler, Lübnan'dan deniz yoluyla taşınan mekanik parçaların içine gizlenmişti.


İçişleri bakanlığı sözcüsü Albay Talal Chalhoub, Hizbullah'ın "uyuşturucu üretim ve kaçakçılık ağlarından" birinin girişimin arkasında olduğunu söyledi.

"Sevkiyat, ağ başka bir ülkeye sevk etme şansı bulamadan Nijerya'daki muadillerimizle koordineli olarak durduruldu" dedi.

Chalhoub, Nijerya İçişleri Bakanlığı ile uyuşturucu yakalamaları konusundaki işbirliğine övgüde bulundu.

"Krallık, güvenliğini ve gençliğini hedef alan suç faaliyetlerini uyuşturucuyla izlemeye, karşı koymaya ve caydırmaya ve bu tür faaliyetlerde bulunan herkesi tutuklamaya devam edecek" dedi.


Nisan ayında Suudi Arabistan, yetkililerin bir nar sevkiyatında saklanan büyük miktarlarda Captagon hapına el koymasının ardından Lübnan'dan meyve ve sebze ithalatını ve transit geçişini yasaklamıştı.

Cidde İslam Limanı'ndaki gümrük yetkilileri 7,8 milyondan fazla hap ele geçirdi.

SPA, o sırada, "Lübnan ürünleri, Suudi pazarlarına sevkıyatlar yoluyla veya komşu ülkelere giderken Krallık yoluyla Krallık topraklarına uyuşturucu kaçakçılığı yapmak için kullanılıyor" dedi. uyuşturucu kaçakçılığı meyve ve sebzelerdi.

Lübnanlı bir gümrük kaynağının Nisan ayında Arab News'e verdiği demeçte, nar sevkiyatı Suudi Arabistan'a taşınmadan önce Suriye ile Masnaa sınır kapısından yavaş yavaş Lübnan'a girdi.

Kaynak, Körfez ülkelerinin Suriye'den Lübnan üzerinden kendi topraklarına yapılan uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarından uzun süredir şikayet ettiğini söyledi.


Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Kuveyt Suudi yasağını destekledi.

Lübnanlı bir yetkiliye göre, Lübnan'ın Suudi Arabistan ile olan meyve ve sebze ticareti yılda yaklaşık 24 milyon dolar değerindeydi.

Anonim bir kaynak Independent Farsça'ya verdiği demeçte, Cidde limanına yapılan baskının büyük olasılıkla İran'la yakın bağları olan Şii bir grup ve Lübnan siyasetinde önemli bir konuma sahip aktif bir askeri kanat olan Hizbullah ile bağlantılı olduğunu söyledi.

 

(Çeviri Haber-Dış Basın)