Ahmed Dafie, 15 yılı aşkın süredir Sudan'ın doğu Etiyopya sınırına yakın Gadarif eyaletindeki Gallabat'taki ormanlardan elde ettiği odunları satarak geçimini sağlıyor.

Ancak son aylarda sınır yakınında artan çatışmaların geçimini etkilediğini söylüyor. Daha da kötüsü, o ve iki çiftçinin “sınırı geçen Etiyopyalı milisler tarafından” kaçırıldığını da ekliyor.

Dafie, Al Jazeera'ya “Köy sakinlerinden fidye istediler” dedi. “Bizi tutarken, Sudan ve Etiyopya arasındaki sınır anlaşmazlığı nedeniyle bizi sınırdan uzaklaştırmak için saldırılar başlattıklarını söyleyip durdular. Fidye ödendi ve şimdi güvenliğimden korktuğum için fazla uzağa gitmiyorum.”

Kerestecinin köyü, Gadarif'te, Etiyopyalıların geçmek, ticaret yapmak ve para kazanmak için evraklara ihtiyaç duymadığı bir bölgede, sınır boyunca uzanan birkaç kişiden biri.

Ancak hareket kolaylığı, eyaletteki düzinelerce insanın, yılın başından bu yana Etiyopyalı milisler tarafından fidye için kaçırıldığını bildirmesiyle korkuya yol açtı.

Gallabat'tan bildiren Al Jazeera'dan Hiba Morgan, “Sudan-Etiyopya sınırındaki istikrarsızlığın bir nedeni, çoğu alanda açıkça tanımlanmış sınırların olmamasıdır” dedi. Bu mesele sadece sınır köylerinde sivillerin kaçırılıp öldürülmesine değil, son aylarda iki taraf arasında çatışmalara da yol açtı” dedi.

Video oynatmak
Geçen yılın sonlarında, Sudan ordusu, Hartum'un 1902'ye dayanan bir sömürge anlaşması uyarınca Hartum'un iddia ettiği el-Fashaga olarak bilinen yaklaşık 100 mil kare (259 kilometre kare) uzanan verimli bir sınır bölgesini devralmak için harekete geçti.


Ancak sınırları hiçbir zaman net olarak çizilmedi ve Etiyopyalı etnik Amhara çiftçileri, yaklaşık 50 yıldır çiftçilik yaptıklarını ve kendilerine ait olduğunu söylüyorlar.

Sudan'ın bu hamlesine kızan Etiyopya, iki taraf arasında çatışmalara neden olan federal güçler ve milisler konuşlandırdı. Çatışma düzinelerce savaşçıyı ve sivili öldürdü ve tehlikeli soğukluğun daha geniş bir çatışmayı tetikleyebileceği ve Afrika Boynuzu'nu istikrarsızlaştırabileceğine dair korkuları artırdı.

Crisis Group Perşembe günü yayınladığı yeni bir raporda, "Her iki taraf da kısmen taviz vermekten kaçınan kilit yerel seçmenlere borçlu olduğu için geri adım atmaya hazır görünmüyor" diyerek Sudan ve Etiyopya'yı "gerginlikleri yatıştırmaya ve bir anlaşmaya varmaya" çağırdı.

Addis Ababa ve Hartum, Büyük Etiyopya Rönesans Barajı da dahil olmak üzere, diğer anlaşmazlıklarının çözümünü daha da karmaşık hale getirmeden önce sınırdaki sırayı sakinleştirmeli” dedi.


Video oynatmak
Sudan ordusu, sivilleri güvende tutmak için çalıştığını söyledi.


Silahlı kuvvetler genel müfettişi Abbas al-Darouti, "Güçlerimiz doğu bölgesine yayılmış durumda ve sivilleri koruma yeteneğine sahip" dedi. “Sivillerin girip tarım yapıp geçimlerini sürdürmeleri için işaretlediğimiz güvenli bölgeler var. Ancak diğer taraftan akıncılar tarafından kaçırılmamak için tehlikeli bölgeler olan alanlardan kaçınılmalıdır.”

Bu arada Etiyopya, Sudan ordusu El-Fashaga'dan çekilmedikçe sınır görüşmelerinin devam etmeyeceğini söyledi. Sudan'ı bölgeyi işgal etmek, Etiyopyalılara saldırmak ve onları yerinden etmek ve boş askeri tarafları ele geçirmekle suçladı.

Şiddet olayları, Gallabat'taki resmi sınır kapısının tekrar tekrar kapatılmasına yol açarak her iki taraftan da tüccarları etkiledi.

Etiyopya vatandaşı Mesele Sesay, “Gallabat'a mal getiriyorum, eve satmak için başka mallar alıyorum” dedi.

“Güvensizlik biz vatandaşları etkiliyor çünkü biz basit insanlarız. Siyasi veya askeri düzeyde olanlar, her iki taraftaki herkesi de etkiler – ancak tepedekiler bizim yaptıklarımızı deneyimlemez.”

 

El Cezire