Hartum'un kararı, Addis Ababa'nın Sudan'ın Tigray'da devam eden ihtilafta arabuluculuk teklifini reddetmesinden günler sonra geldi.
Sudan, Hartum'un Tigray'da devam eden ihtilafta arabuluculuk teklifini reddettiğini söylediği Etiyopyalı yetkililerin tutumundan hayal kırıklığına uğrayan komşu Etiyopya büyükelçisini geri çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, "Etiyopya, Sudan'ın tüm çabalarını tamamen reddetmek yerine ne yapabileceğini düşünürse konumunu iyileştirecektir." Dedi. Söz konusu.
Sudan Başbakanı Abdalla Hamdok, Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesindeki çatışma hakkında Çarşamba günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.

Açıklamada, Hamdok'un teklifinin Kenya, Etiyopya, Uganda, Cibuti, Sudan, Uganda ve Somali'yi içeren bir grup olan IGAD'ın başkanlığı çerçevesinde geldiği belirtildi.

Hartum'un bu hamlesi, iki komşu arasındaki ilişkilerin bozulduğunun son işaretiydi. Sudan'ın geçen yıl Etiyopya sınırına asker göndermesinin ardından gerginlikler başladı.

Sudan ve Etiyopya arasındaki on yıllardır süren sınır anlaşmazlığı, Sudan'ın 1900'lerin başında iki ulus arasındaki sınırları belirleyen bir anlaşmaya göre, El-Fashaqa bölgesindeki sınırları içinde olduğunu söylediği geniş tarım arazilerine odaklanıyor.

İki ülke anlaşmazlığı çözmek için en son Aralık ayında Hartum'da olmak üzere tur görüşmeleri yaptı, ancak ilerleme kaydetmedi.

Sudan'ın Al-Fashaqa'ya asker göndermesinden sonra anlaşmazlık son aylarda tırmandı. Sudan topraklarının çoğunu geri aldı ve Etiyopya'yı Sudan'da olduğunu söylediği en az iki noktadan askerlerini çekmeye çağırdı.

Ancak Etiyopyalı yetkililer, Sudan'ı Etiyopya topraklarına girmek için Tigray çatışma bölgesinden yararlanmakla suçladı. Sudan birliklerini Kasım ayında Tigray savaşı başlamadan önce konumlarına dönmeye çağırdı.

(Dış Basın)