Dünya Sağlık Örgütü, magnezyumun subklinik (asemptomatik) eksikliklerinin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde görüldüğünü belirtmektedir. Sert su tüketiminin azalması, karbonhidratların rafine edilmesi ve daha fazla işlenmiş gıdaların tüketilmesi nedeniyle magnezyum alımının azaldığı tahmin edilmektedir. Magnezyum sağlığımız için gerekli minerallerden biridir. Magnezyum
Enerji üretiminden kemik oluşumuna,
Kasların korunmasından sinir sisteminin düzenlenmesine kadar,
Kalp damar sağlığından diyabet sağlığına,
Hamilelikte bebek ve anne sağlığı için birçok faydası vardır.
Yaşadığınız sorunların çoğu magnezyum eksikliği ile ilgili olabilir.
Eczacı Ayşen Dinçer, magnezyum eksikliğinin yorgunluk, kemik erimesi, iştahsızlık, kas krampları, kas güçsüzlüğü, konsantrasyon eksikliği, stres, depresyon, uykusuzluk gibi sorunlara yol açabileceğini, diyabetik hastalarda insülin direncini ve kardiyovasküler hastalık gelişme riskini artırabileceğinin altını çiziyor. hastalar. eczacı. Dinçer, birçok kişinin doğru beslenmemesi ve işlenmiş gıdalar tüketmesi nedeniyle magnezyum eksikliğinin giderek arttığını söylüyor.
Kas gücünü arttırır ve yorgunluğu azaltır
Magnezyum kas ve kemik sağlığında önemli bir rol oynar. Sinir hücreleri için bir "koruyucu" görevi gören magnezyum, kalsiyumun sinir hücrelerine girmesini ve aktive etmesini engeller. Böylece aşırı sinir hücresi aktivitesinin ve vücudun gereğinden fazla sinyal göndermesi durumunda oluşabilecek kas spazmları, ağrı, kramplar ve kas yorgunluğu gibi durumların oluşmasını engeller. Magnezyum, egzersiz sırasında biriken ve yorgunluğa neden olan laktatın vücuttan atılmasına yardımcı olur ve kan şekerinin kaslara taşınmasına yardımcı olur. Bu nedenle magnezyum sporcular için özel bir öneme sahiptir. Yapılan araştırmalara göre magnezyum, spor yapan kişilerde kas dayanıklılığını ve gücünü artırıyor, yorgunluk hissini azaltıyor.
Adet ağrısı, migren ve stres şikayetlerinin önlenmesine yardımcı olur.
Günlük alınan magnezyum ayrıca dismenoreyi (ağrılı adet kanaması) önlemeye yardımcı olur. Rahim düz kasını gevşeten ve adet ağrısına neden olan prostaglandinleri azaltan magnezyum, adet öncesi migreni önlemek için de kullanılır. Magnezyum ayrıca menopoz geçiş semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Araştırmalara göre, magnezyum ayrıca öğrenme yeteneklerinin artmasında, çalışma belleğinde ve kısa ve uzun süreli belleğin gelişmesinde rol oynuyor. Ek olarak, araştırmalar magnezyumun depresif semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle magnezyumun antidepresanların etkisini destekleyebileceği öngörülmektedir.
Hamilelikte magnezyum eksikliği hem anne hem de bebeğin sağlığını etkiler
Hamilelikte magnezyum eksikliği veya yetersizliğinin hem anne hem de yenidoğan için sağlık riski oluşturabileceğini kaydeden Ecz. Dinçer sözlerine şöyle devam ediyor: “Annenin hamilelik döneminde yaşadığı magnezyum eksikliği, bebeklikten yetişkinliğe kadar uzayabilen etkilere sahip olabilir. Hamilelik sırasında magnezyum eksikliği, hamile kadınların yaklaşık %30'unu etkileyen erken doğum, gestasyonel diyabet ve bacak krampları riskini artırabilir. Günlük magnezyum ihtiyacınızı karşılamak, erken doğum riskini azaltır, insülin salgısını ve insülin direncini düzenlemeye yardımcı olur ve hamile kadınlarda bacak kramplarını azaltır.
Yetişkinlerde günlük magnezyum gereksinimi yaklaşık 320-420 mg elemental magnezyumdur. Türkiye'de yetişkinlerin %70'inin günlük magnezyum seviyelerine ulaşamadığını belirten Ecz. Ayşen Dinçer, yeterli magnezyum alımını sağlamak için takviye kullanımının güvenli bir yol olduğunun altını çiziyor. Son zamanlarda magnezyum takviyelerindeki artışın kalite sorusunu gündeme getirdiğini ve kullanılan takviyedeki elemental magnezyum miktarına dikkat edilmesinin önemini vurguluyor.



Hibya haber ajansı