SİVİL DÜŞÜNCE ÖZEL HABER

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde faaliyet gösteren ve dünyanın bilim alanındaki sayılı otoritelerinden biri olan Stanford Üniversitesi, ''Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları'' araştırmasını yayımladı.

İstinye Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Çetin Kaya Koç, Stanford Üniversitesi tarafından düzenlenen ''Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları'' araştırmasında bilgisayar bilimi ve mühendisliği alanında çalışan 17080 bilim insanı arasında 103. sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı.

Prof. Dr. Çetin Kaya Koç, yapay göz alanında da çalışmalarını yürütüyor. Kriptoloji alanında dünyanın sayılı akademisyenlerinden biri olan Koç, görmenin kendi içinde bir şifresi olduğundan yola çıkarak çalışmalarını yapay göz alanında da sürdürüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve dünya devi şirketlere kriptoloji hizmeti veren Koç, Ağrı'da başladığı eğitim hayatını, İstanbul Teknik Üniversitesi Elekronik ve Haberleşme Mühendisliği'ni birincilikle bitirerek taçlandırdı. Devlet bursuyla ABD'ye gönderilen Koç, doktorasını Kaliforniya Üniversitesinde tamamlayarak Houston Üniversitesinde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı. Oregon Eyalet Üniversitesinde doçent, sonra da profesör olan Koç, burada Bilgi Güvenliği Laboratuvarını kurarak "Seçkin ve Sürdürülebilir Araştırma Liderliği" ödülüne layık görüldü.

Ulusal ve uluslararası alanda birçok akademik alıştay gerçekleştiren Koç, kısa dünyanın kriptoloji ve şifreleme alanında en çok doktora öğrencisi yetiştiren 3 akademisyeninden biri olma ünvanına sahip. "Cryptographic Engineering" isimli kitabı Çinceye çevrilen Koç'un, 200'den fazla akademik yayını ve ABD'de 13 patenti bulunuyor. H-endeksi değerlerine göre en çok atıf alan 100 Türk araştırmacı arasında da yer alan Prof. Dr. Çetin Kaya Koç, çalışmalarını yapay göz alanında yoğunlaştırarak görmeyen insanlara umut olmayı hedefliyor.