Moskova, Çek mühimmat deposu patlamasıyla ilgili anlaşmazlık derinleşirken Rus diplomatların atılması için misillemede bulunuyor.
Rusya, hükümetlerinin Rus elçilerini kendi sınırdışı etmelerine misilleme olarak üç Baltık ülkesi ve Slovakya'dan toplam yedi diplomata ülkeyi terk etme emri verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü Slovakya'dan üç diplomata, Litvanya'dan iki diplomata, Estonya'dan birine ve Letonya'dan bir hafta boyunca Rusya'dan ayrılma izni verdi.
Moskova'nın eylemi, Rusya ile çok sayıda Avrupa Birliği ülkesi arasında, Çek Cumhuriyeti'nin 2014 yılında rus casuslarının büyük bir mühimmat deposu patlamasına karıştığı iddiasıyla 18 Rus diplomatı sınır dışı ettiği bu ayın başlarında başlayan ciddi bir diplomatik serpintinin son tırmanışını işaret ediyor.

Ruslan Boshirov ve Alexander Petrov takma adlarıyla bilinen patlamayla ilgili olarak Prag tarafından adı geçen iki şüphelinin, Rusya'nın GRU askeri istihbarat servisinin elit Birimi 29155'te yer aldığı bildirildi.

Ancak Moskova patlamada herhangi bir rol oynadığını reddetti.

Geçen hafta Slovakya, Çeklerle dayanışma göstermek için üç Rus diplomatı sınır dışı etti. Litvanya ayrıca iki Rus diplomatı sınır dışı etti ve Estonya ve Letonya her biri bir Rus elçilik çalışanının dışarı çıkmasını emretti.
Tamamı eski Sovyet cumhuriyetlerinden olan Estonya, Letonya ve Litvanya, yaklaşık 30 yıl önce Sovyetler Birliği'nden ayrıldı ve 2004 yılında NATO ve AB'ye katıldı. Kremlin'in en sert eleştirmenleri arasında yer alıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı misilleme hamlelerini duyururken, üç Baltık ülkesini Prag ile "sözde dayanışma" kisvesi altında Moskova'ya karşı "açıkça düşmanca bir rota" olarak nitelendirdiği bir rotaya sahip olduğu için kınadı.

Ayrıca, Slovakya'nın sınır dışı edilmesinin iki ülke arasındaki "geleneksel dostane ilişkilere" zarar verdiğine de dikkat çekti.

Ayrı bir gelişmede Çarşamba günü Bulgar savcılar, 2011- 2020 yılları arasında Gürcistan ve Ukrayna' ya ihraç edilecek mühimmat depolarında meydana gelen dört patlamada altı Rus vatandaşının yer alma olasılığına ilişkin kanıt topladıklarını söylediler.

Savcılar, Bulgaristan' daki patlamalar, Bulgar silah tüccarı Emilian Gebrev' in zehirlenme girişimi ve Çek Cumhuriyeti' ndeki 2014 mühimmat deposu patlaması arasında makul bir bağlantı kurabileceklerini söylediler.