Bugün gerçekleşen AK Parti 7. Olağan Kongresi'nde, partinin açıklanan yeni MKYK üyeleri arasında dikkat çeken isimler de var. AK Parti MKYK listesinde Kürtlerin yer alması, yeni dönemde Türkiye'yi kapsayıcı bir siyasetin izleneceği imajını yansıttı.

AK Parti yönetiminde yer alacak 75 isim arasında; Abdurrahim Fırat, Abdurrahman Kurt, Burhan Kayatürk, Alaattin Parlak ve Vedat Demiröz gibi isimler dikkat çekiyor.

ABDURRAHİM FIRAT

Abdurrahim Fırat,1966 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Erzurum’da tamamladı. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Fırat, Erzurum Barosuna bağlı serbest avukat olarak çalışıyor. Erzurum Büyükşehir Belediyesi danışmanı olarak görev yapıyor. Şeyh Said’in torunu olan Fırat, bölgede önemli bir nüfuza sahip.

Fırat, 2007 ve 2011 yıllarında yapılan genel seçimlerde AK Parti’den aday adayı oldu. 2012 Haziran ayında yapılan AK Parti 4.Olağan Kongresinde Erzurum İl Yönetimine seçildi. Siyaset akademisi 10. ve 15.Dönem Kurslarını Erzurum İl birincisi olarak tamamladı. 2013 yılında en fazla üye kaydı yapan İl Yönetim Kurulu üyesi ödülünü aldı.

Fırat, evli ve 3 çocuk babasıdır.

 

ABDURRAHMAN KURT

Abdurrahman Kurt, 27 Haziran 1968'de Diyarbakır'da doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisansını Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde tamamladı.

Eyüp Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve İSKİ'de görev yaptı. Gönül Köprüsü Derneği Kurucu Başkanlığı yürüttü. Diyarbakır Tarih, Kültür ve Turizm Derneği ile Diyarbakır Turizm Derneği Kurucu Üyeliklerinde bulundu. Bölgede özellikle gençler tarafından sevilen ve sayılan Kurt, Kürt sorununa yönelik söylemleriyle dikkat çekiyor.

Kurt, 23. Dönem'de Parlamentolararası Birlik (PAB) Türk Grubu Üyeliği yaptı.

 

BURHAN KAYATÜRK

Burhan Kayatürk, 23 Ağustos 1970'te Van'da doğdu. Pakistan Lahore’da Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını American International University'de İşletme Bölümünde tamamladı. Aile şirketleri olan Paulmark giyim markasının yönetim kurulundadır.

Pakistan, Hindistan, Nepal ve Afganistan'da mühendislik ve proje müdürlüğü, uluslararası firmalarda danışmanlık ve üst düzey yöneticilik yaptı. AK Parti Ankara Siyaset Akademisi Başkanı, Türkiye-Pakistan Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı, Türkiye Mühendisler Birliği Onur Kurulu Başkan Yardımcısı ve Araştırmacı Girişimci İş Adamları Derneği İstişare Kurulu Başkanı olarak değişik görevlerde bulundu. Pakistan Parlamentosu'nun ''Devlet Nişanı''na layık görüldü.

23. Dönemde Ankara, 24. Dönemde Van Milletvekili seçildi. 23. Dönemde Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği ve Türkiye-Pakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Eş Başkanlığı yaptı. 24. Dönemde AKPM Türk Grubu Üyesi oldu. APA Komisyon Başkanı, AK PARTİ Grup Yönetimi Üyesi, AK Parti Genel Merkez Dışişleri Başkan Yardımcısı ve Pakistan Dostluk Grubu Üyesidir.

İngilizce, Urduca, Arapça, Hintçe ve Japonca bilen Kayatürk, evli ve üçüz çocuk babasıdır.

 

ALAATTİN PARLAK

Alaattin Parlak 1974 yılında Diyarbakır’ın Genç ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Diyarbakır’da tamamladı. 2001 yılında Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümünü bitirdi.

1997 ila 2001 yılları arasında Milli Gençlik Vakfı Diyarbakır şube başkanlığı yaptı. Türkiye Gençlik Vakfı İstişare Heyeti üyeliği, Cihannüma Dayanışma ve İş birliği Platformu Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.

Gençlik ve Kadın çalışmalarına büyük önem veren ve gençliğin milli ve manevi yönlerinin artırılmasına yönelik çeşitli projelere öncülük yaptı. Kendisine ait firmada yönetici.

AK Parti Diyarbakır Demokrasi Kurulu Üyeliği, AK Parti Kongre Üyeliği, 30 Mart 2014 yılında Diyarbakır Bağlar Belediye Başkan Adayı, 25. ve 26. Dönemlerde AK Parti Diyarbakır Milletvekili Adayı, AK Parti MKYK Y. Üyeliği ve Doğu Anadolu Teşkilat Bölge Koordinatörü görevlerinde bulundu. Evli 2 Çocuk Babasıdır.

ORHAN MİROĞLU

Orhan Miroğlu, 11 Mart 1952'de Mardin Gelinkaya'da doğdu. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümününden mezun oldu. 

12 Eylül 1980 Askeri darbesinde tutuklanarak 1988 yılına kadar Diyarbakır Cezaevinde kaldı. 1992 yılında Kürt aydını ve yazar Musa Anter ‘e düzenlenen suikasttan yaralı olarak kurtuldu.1992’den itibaren tedavi amacıyla geldiği Ankara’da yaşıyor. 

Tarih ve toplumsal hafıza üzerine yazılmış 10 kitabı olan Miroğlu, halen bir gazetede köşe yazılarına devam etmektedir. İnsan hakları ve temel özgürlükler konusundaki katkılarından dolayı ödüller aldı. Uluslararası Af Örgütü Üyesidir. 25. Dönem Mardin Milletvekili oldu.

Çok iyi derecede Arapça ve Kürtçe, orta düzeyde İngilizce bilen Miroğlu, evli ve 2 çocuk babasıdır. 

 

VEDAT DEMİRÖZ

Vedat Demiröz, 1956 Bitlis doğumlu. İlkokul, ortaokul ve liseyi ise Bitlis’te tamamladı. 1976 yılında Marmara Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu.

Özel sektörde Yeminli Mali Müşavir ve Sorumlu Baş Denetçi olarak faaliyette bulundu. Türkiye Kalkınma Bankası’nda murakıplık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlere ve İstanbul Ticaret Odası başkanlığına mali danışmanlık, TOKİ iştiraki Emlak Konut A.Ş.’nde başkan vekilliği ve yönetim kurulu üyeliği, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi mütevelli heyet başkan yardımcılığı görevinde bulundu. 3 çocuk babasıdır.

2011 milletvekili genel seçimlerinde Bitlis milletvekili olarak meclise girdi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Katiplik ve Komisyon Sözcülüğü görevlerini yürüttü. 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan [[Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde yine Bitlis'ten AK Parti 1. sıra milletvekili adayı olup seçildi.
2015 tarihi itibariyle AK Parti Mali ve İdari İşlerden sorumlu Genel Başkan yardımcısı oldu. 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde Bitlis Milletvekili olarak Meclise girdi.

 

Sivil Düşünce Haber Portalı
sivildusunce.com