Arab News yazarı Sinem Cengiz'in yazısı şöyle:

"1955 yılında Türkiye, Batı merkezli dış politika çizgisi sayesinde Batı dünyasının yanında yer almış ve Cezayir'in BM Genel Kurulu'nda kendi kaderini tayin hakkı konusundaki oylamadan çekimser kalmıştır. Ortak bir tarihsel mirasa sahip olmalarına rağmen, Türkiye ve Cezayir, farklı siyasi ve ideolojik eğilimleri nedeniyle Soğuk Savaş dönemi boyunca mesafeli bir ilişkiye sahipti. Demir Perde'nin yıkılmasından sonra bile, iki ülke daha yakın ilişkiler kurmak için ortak bir zemin bulamadı.
Ancak uluslararası siyasette dengeler oldukça hızlı değişmektedir. Dünyanın en az barışçıl bölgesi olan Ortadoğu söz konusu olduğunda, dinamikler daha da hızlı, çoğunlukla eşi görülmemiş bir şekilde değişiyor. Uzun yıllar süren mesafeli ilişkilerin ardından Türkiye ve Cezayir, yakın zamanda ilişkilerini geliştirmeye başladılar. Libya'daki iç savaş, iki ülkenin üst düzey siyasi toplantılarının sıklığını artırmasına ve çeşitli anlaşmalar imzalamasına yol açan bir dönüm noktası oldu.
Türkiye, Libya'daki siyasi ve askeri varlığını pekiştirmeye, Mısır ile sorunlarını çözmeye ve Tunus ve Fas ile dikkatli bir ilişki sürdürmeye çalışıyor. Ankara, Libya ile sınır paylaşan, Türkiye'nin askeri faaliyetlerini artırdığı ve Fransa'nın psikolojik olarak arka bahçesi olarak gördüğü Cezayir ile ilişkilerine de büyük önem veriyor.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune, haftalık Fransız dergisi Le Point ile yakın zamanda yaptığı bir röportajda, ülkesinin Türkiye ile stratejik bir ortaklık kurmayı hedeflediğini ve Fransa'ya üstü kapalı bir mesaj gönderdiğini söyledi. “Cezayir'in, Cezayir'e herhangi bir siyasi bağlama bağlı olmaksızın yaklaşık 5 milyar dolar yatırım yapan Türkiye ile mükemmel ilişkileri var. Bu ilişkiden rahatsız olan herkes ülkemize yatırım yapsın” dedi. Fransa'nın bölgesel nüfuzunun azalmasıyla birlikte Libya'daki istikrarsızlıktan endişe duyan Cezayir, Türkiye ile olan ilişkisini uluslararası ilişkilerini çeşitlendirme politikasının bir parçası olarak görüyor.
Tebboune, bu ay Türkiye ile 23 yıldır bekleyen bir anlaşmayı onaylamak için bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi imzaladı. 1998 yılında imzalanan ancak Cezayir hükümeti tarafından onaylanmayan anlaşma, iki ülke arasındaki ticareti artırmayı ve ulaştırma ve denizcilik alanlarında işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Anlaşmanın yıllarca ertelenmesine ilişkin Cezayir tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak, ilişkileri geliştirmeye yönelik başka bir jest olması muhtemeldir.
Daha önceki bir jestle, Ankara'nın geçen yıl, Tebboune'nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında talebi üzerine gizli askeri bilgileri sızdırmakla suçlanan kaçak bir Cezayirli askeri teslim ettiği bildirildi.
İki cumhurbaşkanı, en son Mayıs ayında olmak üzere sık sık telefon görüşmeleri yaptı. İkili arasındaki ilişkiler, Erdoğan'ın Ocak ayında Cezayir'e yaptığı ziyarette, Cezayir makamlarından Libya'daki Türk operasyonlarına yardımcı olmak için hava ve deniz üslerine erişim talebinde bulunduğu noktaya ulaştı. Her iki devlet de 2003 yılında imzaladıkları stratejik anlaşmayı yeniden etkinleştirmek için çalışmalara başladı.
İki ülke arasındaki ilişkilerin iyileştirilmiş durumu, son zamanlardaki bölgesel jeopolitik değişimler ve ortak kaygılarla şekillenen nispeten yeni bir olgudur. Ancak siyasi farklılıklar nedeniyle yıllarca mesafeli olan ilişki, güllük gülistanlık değildir ve göz ardı edilemeyecek zorlukları vardır. İlk olarak, ilişki pragmatizme ve güvensiz bölgesel ortamın neden olduğu geçici koşullara dayanmaktadır. İkincisi, Suriye, NATO ve Libya gibi çıkarlarının farklı olduğu konular var. Üçüncüsü, dış politikasında Fransız-Cezayir ilişkilerine odaklanan eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın görevden alındığı Cezayir'deki iç dönüşüm, Türkiye ile daha yakın ilişkilere yol açtı. Bu nedenle, yeni ilişkiler geliştirirken iç dinamikler her zaman önemlidir.
Cezayir, Türkiye'nin karşılıklı çıkarlara dayalı kalıcı bir ilişki kurması için hala yeni bir dış politika arenasıdır. Bu nedenle, bir ülkenin iç dinamiklerini anlamak ve her tarafla diyalog halinde olmak uzun vadeli bir ilişki için önemlidir.
Ankara'nın Cezayirli İslamcı bir gruba verdiği destek konusunda Türkiye ile Cezayir arasında son zamanlarda yaşanan gerginliğe işaret eden bazı haberlere rağmen, her iki taraf da fırtınayı atlatıyor. Türkiye, özellikle Cezayir'i ekonomik, enerji ve askeri hedefleri olan Mağrip politikasına bir kapı olarak görüyor ve ikili ilişkilerinin zarar görmesini istemiyor.
Ancak Türkiye için sahadaki gerçeklerin de dikkate alınması gerekiyor. Kuzey Afrika'nın değişen jeopolitik dinamikleri ve artan kutuplaşma Ankara için zorluklar yaratıyor. Çıkarlarını güvence altına almak için Türkiye'nin Cezayir arasında on yıllardır süren rekabette ince bir çizgide yürümesi gerekiyor ve Fas tartışmalı Batı Sahra bölgesi üzerinde. Dolayısıyla Ankara, BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde siyasi bir çözüme güçlü desteğini dile getirdi ve bu rekabette taraf tutmaktan kaçınması muhtemel. Libya'nın zaten istikrarsız olduğu ve Mısır'ın Türkiye'ye henüz yaklaşmadığı bir zamanda, ikincisinin son girişimlerine rağmen Mağrip bölgesi Türkiye için hem zorluklar hem de fırsatlar sunuyor."