Sicilya, Floridia'daki bir izleme istasyonundan bir gün sonra Perşembe günü, sıcak rüzgarların körüklediği yangınlar güney İtalya'yı kasıp kavurdu.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından hala doğrulanması gereken Çarşamba günkü rekor sıcaklık, Sicilya adasının güneydoğusundaki Syracuse kenti yakınlarında "Lucifer" lakaplı bir antisiklon olarak bildirildi.
3Bmeteo.com uzman web sitesinde Meteorolog Manuel Mazzoleni, "Veriler doğrulanırsa, 10 Temmuz 1977'de Atina'da ölçülen 48 derece, Avrupa'da şimdiye kadar kaydedilen en yüksek derece olabilir ve önceki rekoru geçebilir." bahsi geçen.

Cuma ve hafta sonu sıcaklıkların yüksek kalması bekleniyor.

İtfaiyeciler Twitter'da Sicilya ve Calabria'da bir gecede 500'den fazla alevle çatıştıklarını ve alevleri yukarıdan söndürmeye çalışmak için beş uçak kullandıklarını söyledi.

Adadaki durumun artık "kontrol altında" olduğunu söylediler.

 Yangınların ölümcül bir etkisi oldu ve ölü sayısı geçen hafta en az dört kişiyi öldüren orman yangınlarıyla bağlantılı.

Güney Calabria bölgesinde ölü bulunan 77 yaşındaki bir çoban da kurbanlar arasındaydı. Raporlar, görünüşe göre sürüsüne sığındığı bir çiftlik evinde olduğunu söyledi.

“Yangınların bir başka kurbanı. Calabria bölgesindeki Reggio Calabria belediye başkanı Giuseppe Falcomata, Facebook'ta şunları yazdı: Tarihimizi kaybediyoruz, kimliğimiz yanıyor, ruhlarımız yanıyor.

İnsanları etkilenen bölgelerden uzak durmaya çağırdı.

Catania, Sicilya yakınlarında, 30 yaşındaki bir çiftçi yangınla mücadele ederken traktörü tarafından ezilerek öldü.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Sicilya'daki yangınlar adanın güney ve orta kesimlerinde ağaçları yok ediyor ve mülkleri tehdit ediyor.

Tarım bakanı Stefano Patuanelli, "Her şeyini kaybedenlere ekonomik yardım sağlayarak bu acil duruma derhal yanıt vermeliyiz" dedi.


Bölge çapında yangınlar
Son haftalarda güney Avrupa'da sıcak hava yangınları patlak verdi ve İtalya'nın Sardunya adasında hasara yol açtı.

Yunanistan'da, Mora Yarımadası'ndaki birkaç köy, bitkin itfaiyeciler ardı ardına dokuz gün boyunca orman yangınlarıyla mücadele ederken Çarşamba günü boşaltıldı.


Devlet televizyonunun bildirdiğine göre, Akdeniz'in diğer ucunda, Cezayir'in kuzeyindeki ormanlık alanlarda Çarşamba günü çıkan yangınlarda en az 65 kişi öldü.

(Dış Basın)