Türkiye'ye yönelik artan siber savunma ambargoları, yerli siber güvenlik çözümlerinin yaygınlaşması için bir fırsat olabilir. Yerli siber güvenlik çözümlerinin kamu ve özel sektörde yaygınlaşmasına yönelik ilk adım, kritik siber güvenlik çözümlerinin yerli buluta aktarılması ile verilerimizin Türkiye'de tutulmasıdır. Keepnet Labs ayrıca Türkiye'de geliştirdiği siber güvenlik çözümlerini yerli buluta aktararak verilerin ülkemizde kalmasını sağlamakta ve her koşulda güvenliği artırmaktadır.

Teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte elektronik cihazlarla çevrimiçi olarak işlenen suçların oranı artmaktadır. Özellikle mobil cihazların incelenmesi bilgisayar suçlarının çözümünde son derece önemli bir rol oynamaktadır. Adli tıp firmalarının bu iş için geliştirdiği birçok yazılım olmasına rağmen teknoloji üreticileri cihazların güvenliği için yeni önlemler almaya devam ediyor.

Adli yazılım, suçluların cihazlarını incelemede bir çözüm sunuyor

2015 yılında ABD'nin San Bernardino kentinde meydana gelen ve 14 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısında saldırganlardan birinin şifreli telefonundaki bilgilere ulaşmak için Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Apple'ın kapısını çalmış ve ABD'ye başvurmuştu. İsrailli şirket Cellebrite bir "hayır" yanıtı aldıktan sonra. FBI, mobil cihazlarının görüntülerini kopyalayan firmaya 1 milyon dolardan fazla para ödemişti. Geçen yıl FBI, bir ABD deniz üssündeki saldırgana ait iki telefon hakkında veri talep etmesi için Apple'a bir kez daha başvurdu. Ancak Apple yine işbirliği yapmayı reddetti. Yargıya intikal eden olay, siber suçlar ile teknoloji dünyası arasındaki veri gizliliği savaşını yeniden alevlendirdi.

Bu ve benzeri durumlar, şifreli telefonlarda veri elde etmek için üretilen adli yazılımların önemini ortaya koymaktadır. Öte yandan telefon modellerinin çok hızlı bir şekilde güncellendiğini ve her yeni modelde şifre kırmanın yeniden başlayan bir süreç olduğunu dikkate aldığımızda, bu alanda yazılım geliştirmede kıyasıya bir rekabetin olduğunu söylemek mümkün.

Siber ambargolar Türkiye için ne ilk ne de son olacak

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de siber suçlarda kritik rol oynayan bu yazılımları geliştiren dünyaca ünlü iki şirketin son dönemde Türkiye'ye yazılım satışını durdurması gündeme geldi. Bu şirketlerden biri de Türk Polis, Jandarma ve Adli Tıp Kurumu tarafından soruşturmalarda yaygın olarak kullanılan İsrail Cellebrite firmasıdır. İsrail'in Türkiye'yi ihracat listesinden çıkarması üzerine Cellebrite, Türkiye'ye yazılım satmama kararı aldı.

Konuyu değerlendiren Keepnet Labs Türkiye Ülke Müdürü Erdinç Balcı, “Bu Türkiye için ilk değil, son da olmayacak. Örneğin, Cellebrite'ın ambargo kararına benzer şekilde, İsveç MSAB (Micro Systemation AB), 15 Temmuz'dan sonra teknoloji ihracatını kısıtlayan Wassenaar Yönetmeliği'ni gerekçe göstererek Türkiye'ye yazılım satışını durdurdu. Bu örneklerde yasal süreçlerin aksamasını etkileyebilecek durumlarla karşılaşıyoruz. , ancak siber güvenlik yazılımı birçok kritik sektör için hayati önem taşıyor. Yerli siber güvenlik çözümlerinin önemi bu noktada bir kez daha anlaşılmaktadır. Türkiye'deki kamu ve özel kurumların yerli çözümlere yönelmesi, sadece sektörün ülkemizde büyümesi için değil, önemli süreçlerin kesintiye uğramaması ve kritik verilerin ülkemizde kalmasını sağlamak için üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. "

Hem kurumları hem de özel şirketleri olumsuz etkileyebilir

Siber ambargolar, bir ülkedeki kamu hizmetlerinin güvenilirliğini bozmak veya azaltmak için dijital çağın siber savaş gerçekliğinin önemli bir parçasıdır. Siber ambargoların neden olduğu sorunlar hem kurumları hem de özel şirketleri olumsuz etkileyebilmektedir. Kurumların işlerliği zarar görebileceği gibi, bu kurumlardan hizmet alan diğer kurum veya kişilerin huzur ve esenliği de zarar görebilir. Bu durumun farkında olan ülkeler kendi siber ordularını kurmaya çalışıyor. Hem savunma hem de veri sızıntılarına karşı yerli siber güvenlik çözümleri ile yola çıkmak büyük önem taşıyor. Bu bağlamda son dönemde Türkiye'ye yönelik siber ambargolar tedirgin edici olsa da bu durumu ülke olarak yerli çözümler için bir fırsat olarak değerlendirmek mümkündür.

Keepnet'in yerel bulut çözümleri, verileri ülkemizde tutar

Türkiye'de siber güvenlik çözümleri geliştiren ve Yerli Malı sertifikasına sahip olan Keepnet Labs, geçtiğimiz aylarda Türkiye'de geliştirdiği tüm siber güvenlik çözümlerini yerli buluta taşıdı. Böylece Keepnet Labs artık Türkiye'de bulut sistemi ile her yerden kolayca erişilebilen ve kullanılabilen güvenlik çözümleri sunuyor. Keepnet Labs'in siber güvenlik çözümleri, finans, sigorta, enerji, av gibi alanlarda hem sistem hem de kullanıcı güvenliğini artırırken yasal gerekliliklere uyumu sağlar.


Hibya Haber Ajansı