Çin, beş yıl içinde ilk insanlı görevi olan Shenzhou-12'yi başarıyla başlattı ve uzay programını ABD'ye rakip olacak şekilde daha da hızlandırdı.

Devlet televizyonu CCTV'de yayınlanan canlı videoya göre, "İlahi Gemi" anlamına gelen Shenzhou-12, Çin'in kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden Perşembe günü yaklaşık 1:22 GMT'de havalandı. Çin uzay ajansı, uzay aracının patlamadan yaklaşık yedi saat sonra Perşembe öğleden sonra ülkenin uzay istasyonuna kenetlendiğini söyledi.
Çin İnsanlı Uzay Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre, Shenzhou-12 gemisi Tiangong istasyonunun "çekirdek modülünün ileri limanına başarıyla demirledi".

Fırlatma, bir Uzun Yürüyüş-2F taşıyıcı roketi ile gerçekleştirildi.

Uzay aracı üç erkek astronot taşıdı - Nie Haisheng, Liu Boming ve Tang Hongbo.

CCTV canlı videoda, Shenzhou Dünya'nın atmosferini geçerken ve dört güçlendiricinin kritik ayrılmasını takip ederken, üç astronottan ikisi "Tamam" işareti yaptı.


Çinli astronotlar Tang Hongbo, Nie Haisheng ve Liu Boming, Perşembe günü Shenzhou-12 uzay aracını ve üç astronotu taşıyan Uzun Yürüyüş-2F Y12 roketinin fırlatılmasından önce konuşuyor [Carlos Garcia Rawlins/Reuters]
Çin'in insanlı uzay programının müdür yardımcısı Chen Shanguang, "Uçuş kusursuzdu" dedi.
"Bu ilk adım. Önümüzde birçok zorluk var.”

CCTV'ye göre, uzay aracı yörüngeye girdikten sonra, yörünge içi uzay istasyonu çekirdek modülü Tianhe ile hızlı bir otomatik "buluşma ve yerleştirme" gerçekleştirecek.

Astronotlar çekirdek modülde konuşlandırılacak ve üç ay boyunca yörüngede kalacak.

2030 yılına kadar devasa uzay gücü
Devlet tarafından işletilen Global Times yayını, Shenzhou-12'nin tasarımcı yardımcısı Gao Xu'nun insanlı uzay aracının geliştirilmesinin "ülkenin uzay endüstrisindeki en yüksek standartları" izlediğini söylediğini belirtti.


Shenzhou-12, bir yörünge modülü, bir dönüş modülü ve bir tahrik modülü olmak üzere üç parçadan oluşur ve gemide 14 alt sisteme sahiptir.


Global Times ile yaptığı bir röportajda Gao, uzay aracına yalnızca üç astronotu yörüngedeki Tianhe çekirdek modülüne götürmesi değil, aynı zamanda onları yaklaşık 90 gün içinde Dünya'ya götürmesi beklendiği için "canlı bir gemi" olarak bahsetti.

Avustralya'nın South Queensland Üniversitesi'nde uzay uzmanı olan Jonti Horner, Al Jazeera ile yaptığı röportajda Çin'in programında kaydedilen ilerlemenin "inanılmaz" olduğunu söyledi.


Pekin'in uzaya insanlı bir uçak göndermeye yönelik ilk girişiminde ne kadar başarılı olduğuna dikkat çekerek, "Çin, son 12 ayda uzay araştırmalarında gerçekten öne ve merkeze koydu" dedi. son haftalarda ilk görevini Mars'a gönderdi.

Çin, istasyonun üç modülünün ilk ve en büyüğü olan Tianhe'nin Nisan ayı sonlarında fırlatılmasıyla bu yıl uzay istasyonunun inşaatına başladı.


Merkezi Hubei eyaletinden eski bir hava kuvvetleri pilotu olan Nie, misyonun lideri.

Xinhua haber ajansına göre, Shenzhou-12, 2005'teki Shenzhou-6 görevinden ve 2013'teki Shenzhou-10 görevinden sonra Nie'nin üçüncü uzay uçuşu olacak.

İlki 2008 Shenzhou-7 görevi olan Liu'nun ikinci uzay görevi, bir dönüm noktası uzay yürüyüşünü içeriyordu. Tang'ın uzaya ilk yolculuğu.

Çin'in son mürettebatlı görevi, 2016 yılında iki adam - Chen Dong ve Jing Haipeng - Shenzhou-11 uzay aracı aracılığıyla, daha sonra yaklaşık bir ay kalacakları uzay istasyonunun bir prototipi olan Tiangong-2'ye gönderildiği zamandı.

Pekin'in hedefi, ülkenin 2030 yılına kadar büyük bir uzay gücü haline gelmesi ve uzayı ABD ile rekabetin en yeni sınırına dönüştürmek.

Mayıs ayında Çin, ilk uzay aracını ayın uzak tarafına indirdikten iki yıl sonra Mars'a bir gezici yerleştiren ikinci ülke oldu.

 

(Dış Basın)