Sivil Düşünce Özel Haber

Sivil Düşünce Haber Portalı imtiyaz sahibi, gazeteci yazar Semra Polat, yaklaşık 4 yılır doğal boyama ve eko baskı üzerine yaptığı çalışmalarını Ankara’da Mamak Muallim Merkezi’nde açtı. 5 temmuza kadar meraklılarını ağırlayacak olan sergide ipek, kadife, yün, pamuk, keten üzerine yaptığı çalışmaları yer alacak.

Semra Polat, sergisiyle ilgili yaptığı açıklamada, doğada karbon ayak izini sıfıra indirmenin yolunun fabrika kimyasallarından uzak durmak olduğunu vurgulayarak, “İnsan sağlığı ve doğanın korunması için fabrika kimyasallarından hem kendimizi hem de çocuklarımızı uzak tutmalıyız. Kültürel değerlerimizden biri olan doğal boyama ve ekolojik baskı, hem ev tekstilinde hem de giyim kuşamda gönül rahatlığı ile kullanabileceğimiz sağlıklı ürünler.” dedi.

Polat, sözlerine şöyle devam etti:

“Unutulmaya yüz tutan kültürel değerlerimizden biri olan doğal boyama ve eko baskı ürünler, fabrika kimyasalları nedeniyle artan sağlık sorunları nedeniyle tekrar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmalı. Kök boyalar, yapraklar, çiçek ve baharatlarla boyadığımız kumaş, yün ve pamukları hayatımızın her alanında rahatlıkla kullanabiliriz. Bu sayede hem geçmiş kültürel değerlerimizi gün yüzüne çıkarıyor hem de eski ile yeniyi bir araya getirerek modern bir tarz elde ediyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz sergiye çocuklar da büyük ilgi gösterdi. Birlikte workshop yaptık. Bu benim için büyük bir mutluluk zira gelecek kuşaklara, mirasçımız olan çocuklarımızın kültürel mirasımızı sahiplenerek geleceğe taşımaya olan bu hevesleri umudumu bir kat daha artırdı. Balıklar nasıl ki yumurtalarından çıkarak engin sularda seferlerini tamamladıktan sonra tekrar doğdukları suya geri dönüyorlarsa, insanlar da doğdukları topraklardan binlerce kilometre öteye giderek yaşadıktan sonra kendi topraklarına geri döndükleri gibi herkes genetik kodlarında yer alan kültürel mirasını aradan uzun yıllarda geçse araştırarak, sorarak, öğrenerek ve geliştirerek tekrar ete kemiğe büründürüyor. Klasik tabirler, “Ne varsa eskilerde var” deyimi burada tam olarak kendine yer buluyor ve kendisini haklı çıkarıyor. Eskilerin izinden giderek renkleri keşfetmeli ve hayatımızın merkezine konumlandırmalıyız. Ankara’da Mamak Muallim Mektebi MKM yerleşkesinde 3 ila 5 temmuz tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz “Doğa Seni Çağırıyor” başlıklı sergimize tüm halkımızı davet ediyorum.”