Semra Polat'ın analizi şöyle:

ABD siyasetinin çınarı olan Henry Kissinger’ın geçmişte yaptığı tarihi tespitleirnde, "Petrolü kontrol edersen ulusları kontrol edersin" ve ’Suyu kontrol edersen ulusları kontrol edersin.’’ ifadeleri artık güncelliğini kaybetmiş durumda.

Bundan böyle ''kanalları ve boğazları kontrol edersel ulusları kontrol edersin" ifadesi hakim olacak.

Süveyş Kanalın'da 24 Mart itibariyle kanala oturan "The Ever Given" isimli yük gemisi, her gün 9,6 milyar dolar ekonomik zarara neden olurken, bu zararın saat başına düşen miktarı ise 400 milyon dolar olarak kaydedildi.

Konuya ilişkin haberimizi okumak için tıklayınız.

24 Mart'ta kum fırtınasının çıkmasının ardından rotasını kaybetmesi nedeniyle kanala sıkıştığı iddia edilen 400 metrelik gemi nedeniyle 160'ı aşkın ticaret gemisi deniz trafiğine takılı halde umutsuz bekleyişini sürdürüyor.

Gemilerde yüklü bulunan ham petrol, sıvılaştırılmış hdoğalgaz, kağıt havlu ve tuvaley kapıdı yapımında kullanılan hammdde ile gıda maddelerinin bulunduğu yük gemilerinde, dünya küresel büyük ölçekteki bir krizle de karşı karşıya. 

Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan tek ticari yol olma özelliğine sahip Süveyş Kanalı, önemini bir kez daha ortaya koymuş oldu. Yaşanacak başka krizlere karşı alternatifi olmayan bu ticaret yolu, önümüzdeki dönemde ülkelerin ekonomilerini zayıflatmaya, insanların ürün tedariki noktasında sıkıntı yaşamasına neden olabilecek bir kaos olarak karşımızda duruyor.

Kanalın açılmasının haftalar sürebileceği belirtilirken, ülkelerin ve şirketlerin ekonomik zararlarının ise misliyle artacağı ifade ediliyor.

Küresel piyasalarda nakliyat sorunları özellikle gıda, petrol, goğalgaz ve tarımsal ürünlerde sıkıntılara neden olurken konteyner krizi ile özellikle Çin’den gelen yoğun talebin etkisiyle daha da artıyor. Konteyner krizi nedeniyle piyasa bedellerini artırmaya devam ederse fiyatlara da yansıyarak küresel çapra büyük bir ekonomik krize neden olabilir.

 

Semra Polat

Sivil Düşünce Haber Portalı

sivildusunce.com