"Azerbaycan'ın dış politikasında başarılar peşpeşe sıralanıyor. Tarihi zaferimizden sonra dünya siyasetinde gelişen olaylar, Azerbaycan'ın uluslararası öneme sahip olaylara katılımına gösterilen dikkat ve ikili, aynı zamanda uluslararası kuruluşlarla ilişkilerin yeni önceliklere dayalı olarak geliştirilmesine yönelik adımlar, bağımsız politikamızın başarısının sürekliliğini göstermektedir. Güncel olaylar, Azerbaycan'ın yazmağa başladığı barış gündemine desteğin bir teyididir.
Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala'nın davetlisi olarak "Avrupa Siyasi Birliği" Zirvesi'ne katılmak üzere 6 Ekim'de Prag'ı ziyaret etti. Bu ziyaret, Azerbaycan ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin mevcut gelişme düzeyine bir kez daha ışık tuttu. Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine üst düzeyde aracılık eden Avrupa Birliği ile Azerbaycan arasındaki işbirliği sadece enerji sektörüyle ilgili değildir. Kurumla işbirliğinin önemli yönlerinden biri siyasi diyalogdur. Ulaştırma alanında işbirliği için yeni fırsatlar yarattı. Azerbaycan'ın coğrafi konumu ve modern ulaşım altyapısı Avrupa için çok önemlidir. Burada hem Doğu-Batı, hem de Kuzey-Güney ulaşım koridorları öngörülmüştür. Azerbaycan'ın jeopolitik alanda artan rolü, ekonomik ve yatırım alanında da kendini gösteriyor."

Bu sözleri Azerbaycanlı Milli Meclis üyesi yeni Akit’e verdiği demeçte Aliabbas Salahzade dile getirdi.
Milletvekiline göre, devlet başkanı İlham Aliyev'i yeni oluşturulan uluslararası platform olan "Avrupa siyasi birliği" Zirvesine katılmaya davet etmek, ülkemizin ve Cumhurbaşkanımızın uluslararası dünyadaki prestijinin kanıtıdır. 
Aliyev, Prag'da Azerbaycan televizyon kanallarına verdiği röportajda, bununla ilgili sorulan bir soruyu yanıtlayarak, Azerbaycan'ın Avrupa tarafından bu etkinliğe davet edilmesini kesinlikle takdir ettiğini söyledi: ‘‘Bu yeni bir platform, tartışmalar daha yeni başladı. Bu girişimin geleceği hakkında henüz bir şey söylemek mümkün değil. Ama her halükarda Azerbaycan'ın bu Avrupalı aileye hem Avrupa Birliği tarafından hem de etkinliğin ev sahibi Çek Cumhuriyeti tarafından davet edilmiş olması, ilişkilerimizin çok iyi bir geleceğe sahip olduğunu gösteriyor.’’ dedi.

Aliabbas Salahzade, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Zirve çerçevesinde "Avrupa Kıtasında Barış ve Güvenlik" konulu yuvarlak masa toplantısında bir kez daha ülkemizin dış politikasında önem verdiği devletlerarası ilişkilerde uluslararası hukuk ilkelere dikkat çektiğini belirterek, Azerbaycan’ın dış politikadaki rolüne değindi: "Toprak bütünlüğü ilkesi esastır. Azerbaycan'ın Ermenistan'a önerdiği barış anlaşması, biri birbirinin egemenliğinin karşılıklı tanınması, toprak bütünlüğü, uluslararası sınırların dokunulmazlığı ve siyasi bağımsızlık olmak üzere 5 ilkeye dayanmaktadır.
Milletvekili, Devlet Başkanı İlham Aliyev'in Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile yaptığı görüşmenin yanı sıra Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı dörtlü görüşmeye dikkat çekti.
5 saatten fazla süren ve iki bölümden oluşan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyanla gerçekleşen görüşmeyi değerlendiren Salahzade, "Sayın İlham Aliyev ülkemizin çıkarlarını kararlılıkla korumaya devam ediyor. 10 Kasım 2020 tarihli üçlü Bildiri'nin imzalanmasının ardından, bölgede barış ve güvenliğin sağlanmasına ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine hizmet edecek barış anlaşmasının imzalanması için yapılan her toplantıda Azerbaycan'ın tutumunu destekleyen Bildiri imzalandı. ve Ermenistan. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel'in girişimiyle Brüksel'de gerçekleştirilen 4 toplantı bu açıdan özellikle dikkat çekiyor. Ermeni tarafı, Azerbaycan'ın ortaya koyduğu 5 ilkeyi destekleyerek Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığını teyit etmektedir. Yapılan her görüşme Azerbaycan için diplomatik bir zafer olarak değerlendirilmektedir. Brüksel toplantılarında ve Prag toplantısında Azerbaycan'ın tutumuna destek gördük. Müzakereler sonucunda ülkemizin çıkarlarını güvence altına alan Ortak Açıklama, Karabağ'ın Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçası olduğunu bir kez daha teyit etmiştir. Ermenistan egemenliği tanıyarak Azerbaycan'ın Karabağ üzerindeki otoritesini tanımaktadır. Yakında sınır sınırlama komisyonu toplantısı yapılmasına karar verildi. Ermenistan, AB sivil misyonunu Azerbaycan sınırına göndermeyi kabul etti. Azerbaycan da bu komisyonla işbirliği yapmayı kabul etti. Misyon, çalışmalarına Ekim ayında başlayacak ve 2 ayda tamamlanacak. Devlet Başkanı İlham Aliyev Prag'da Azerbaycan televizyon kanallarına verdiği röportajda bir kez daha Ermenistan isterse barış anlaşmasının yıl sonundan önce imzalanabileceğini belirtti.’’ dedi.

Aliabbas Salahzade, Devlet Başkanı İlham Aliyev'in Prag'a yaptığı ziyaretle ilgili Azerbaycan'ın prestijinin arttığına ilişkin bu genellemeye dikkat çekti: Prag'da 5 saatten fazla süren görüşmelerde ilke olarak ülkemizin mevzileri güvence altına alınmış, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in profesyonel diplomatik hamleleri sonucunda Azerbaycan'a baskı yapılmaya çalışılması önlenmiştir. Adalete ve uluslararası hukuka dayalı bir politika her zaman kendini gösterir." dedi.


Yeni Akit