Rusya-Ukrayna savaşı 14 güdür devam ederken, Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımları ve ABD'nin dev şirketleri ülkeyi terk etmeye devam ediyor.

İşte 14 günün özeti:

Rus kuvvetleri, başkent Kiev, Chernihiv, Sumy, Kharkiv ve Rus Ulusal Savunma Kontrol Başkanı'ndan ayrılmak isteyen sivillerin güvenli geçişini sağlamak için Moskova saati ile 10:00 (07:00 GMT) itibariyle “sessizlik rejimini gözlemleyecek”.
Merkez Mariupol. Tass haber ajansına göre, Mikhail Mizintsev.

Türkiye'deki Görüşmeler
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Kuleba ile görüşmek üzere Perşembe günü Türkiye'ye gidecek. Antalya'da gerçekleşecek çoklu görüşmelerden olumlu snuç çıkıp çıkmayacağı ise belirsiz.

Savaş
Bölge valisi Oleh Synehubov, Ukrayna birliklerinin Rus kuvvetlerinin Kharkov'a girme çabalarını püskürttüğünü söyledi. Ukraynalı bir cumhurbaşkanlığı danışmanı, Rus kuvvetlerinin Ukrayna birlikleri tarafından defalarca püskürtülen saldırılarda güney bölgesel başkenti Mykolaiv'i ele geçirmeye çalıştığını söyledi.

İsyancıların topraklarına planlı bir saldırı
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Mart ayında doğu Ukrayna'daki Rus destekli ayrılıkçılara bir saldırı planladığını kanıtlayan gizli belgeler elde ettiğini söyledi. Bakanlık, Kiev'in Donbas'taki Rus destekli isyancı bölgelerine askeri bir saldırı planladığını gösteren altı sayfalık bir belge yayınladı. İddia bağımsız olarak doğrulanamadı.

Ölü sayısı
Birleşmiş Milletler insan hakları ofisi, şimdiye kadar Ukrayna'da 474 ölü ve 861 yaralı dahil olmak üzere 1.335 sivil zayiatı doğruladığını, ancak gerçek ölü sayısının muhtemelen daha yüksek olduğunu söyledi. Ukrayna, güçlerinin 11.000'den fazla Rus askerini öldürdüğünü söyledi. Rusya yaklaşık 500 kayıp doğruladı.

Yaptırımlar
İngiltere, herhangi bir Rus uçağına müdahale etme ve Rusya'ya havacılık veya uzayla ilgili malların ihracatını yasaklama yetkisi veren yeni havacılık yaptırımlarını duyurdu. ABD'nin Rus petrolünün ithalatını yasaklaması petrol fiyatlarının daha da yükselmesine neden oldu. Rusya'nın 24 Şubat'ta komşusunu işgal etmesinden bu yana fiyatlar yüzde 30'dan fazla arttı.

Ekonomik etkiler
McDonald's, Starbucks ve L'Oreal Rusya'daki tüm satış noktalarını geçici olarak kapatıyor. Coca-Cola ve Pepsi ülkedeki satışları askıya aldı. Unilever, Rusya'dan ithalat ve ihracatı durduran ilk büyük Avrupa gıda şirketi oldu. Londra Metal Borsası, elektrikli araç akülerinde önemli bir bileşen olan metal fiyatlarının iki katına çıkarak ton başına 100.000 doları geçmesinin ardından nikel ticaretini durdurdu.

Gazprom, Ukrayna üzerinden gaz sevkiyatını sürdürüyor
Rus gaz şirketi Gazprom, Ukrayna üzerinden aynı hacimde günlük 109,5 milyon metreküp doğalgaz sevkiyatına devam ettiğini söyledi.