Anka Haber Ajansı'nın bugün yayımladığı haberine göre, Amerikan Chrest Foundation'dan "demokrasiyi desteklemek" karşılığında yüzbinlerce dolar hibe aldığı ortaya çıkan Medyascope sahibi Ruşen Çakır, LGBT "haklarını" desteklemek üzere kurulan EED (Avrupa Demokrasi Vakfı, European Endowment for Democracy) adlı vakfın 2019 raporuna da girdi.

LGBT'yi Orta Doğu ülkelerinde sözde "haklar" üzerinden yaygınlaştırmak amacıyla kurulan AB merkezli EED'in 2019 faaliyet raporunda Medyascope'tan "tematik çalışma alanları" bölümünde "bağımsız ve sosyal medya" başlığında şöyle bahsediliyor:

"Türkiye'de muhalefet hem Ankara hem İstanbul'da halkın siyasi değişim için tutkusunu göstermesinin bir sonucu olarak belediye seçimlerini kazandı.

Daha kapsamlı öyküler, çerçeve bilgiler ve özet güncellemelerle raporumuz, EED (Avrupa Demokrasi Vakfı, European Endowment for Democracy)'in portföyü bünyesindeki demokrasi desteğine geniş erimli yaklaşımını ortaya koyuyor. Yardımlar şunları içeriyor: Tunus'ta travestilerin sorunlarını ortaya koyan bir tiyatro oyunu, Türkiye'de Ermeni dilinde yayın yapan bir yayınevi, Lübnan'daki Suriyeli göçmenlere legal yardımlar ve Ukrayna'daki hava kirliliğinin gözlemlenmesi. Bunların hepsi geçen yıl boyunca EED tarafından desteklenen birçok inisiyatifin bir bölümü.

Bağımsız medya organı Medyascope Türk kamuoyuna hükümete yakın ana akım medyaya bir alternatif oluşturmak üzere internet üzerinden canlı yayınları kullanıyor.

Eylül 2019'da Financial Times ilk kez yenilikçi start-up'ların listesi 'Gelecek 25: Orta Doğu'yu yayınladı. Bunların arasında Türk bağımsız medya organı Medyascope da vardı. Dört yıl önce yayına başlayan Medyascope etkileyici bir gelişme gösterdi.

GAZETE BÜROSUNDAN KORSAN YAYIN!

Çakır, 'Seçim kampanyalarını kendi kendime Periscope'ta haberleştirmeye başladım. Geri döndüğümde, korsan yayınlarıma Habertürk'teki büromdan devam ettim' diyor.

Bu yayınlar dikkat çekti ve hemen sonra Çakır bugün full-time çalıştığı medya platformu Medyascope'un kuruluş hazırlıklarına başladı. Bugün 40 kişilik kadronun yanında serbest gazeteciler ve gönüllülere sahipler.

Medya organı haber yayınlıyor, video yorumlar üretiyor ve örneğin LGBT hakları gibi sosyal konular üzerine tematik şovlar ve haftalık siyasi tartışmalar konusunda konuklar ağırlıyor.

Yerel sivil toplum örgütleri ve dernekler de Medyascope'un içeriğine katkıda bulunuyor ve stüdyolarından sansürsüz programlar yayınlıyor. Medyascope, Kürt bölgelerinden ve Suriye içindeki sınır bölgelerinden de yayınlara daimi katkıda bulunan kişilere de önem veriyor.

Artan şekilde kutuplaşan Türk medya ikliminde Medyascope farklı olmayı deniyor. Çakır, 'Hükümet yanlısı değiliz fakat muhalefet yanlısı da. İnsanları programlarımıza davet ediyoruz çünkü katılanlar muhalif olduklarından ötürü değil uzman olduklarından dolayı katılıyorlar. Eski moda gazetecilik yapıyoruz, biz aktivist değil gazeteciyiz' diyor."

ÇOCUKLARA YÖNELİK SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMINA DAİR KİTAPLAR YAZILIYOR

Avrupa Demokrasi Vakfı'nın 2019 raporunda Türkiye'de Türkçe-Ermenice, Ermenice-Türkçe çocuk kitabı bastığı belirtilen İstanbul'daki Aras yayınevine verilen destek şöyle anlatılıyor.

"Aras yayınevi son olarak Hippo serisini yayınladı, bu bir çocuk kitabı serisi. Türkçe ve Ermenice edisyonları olan yüksek kaliteli, resimli bir kitap. Hippo kitapları cinsiyet (gender) ve azınlık hakları gibi sosyal sorunlarla baş etmek ve kalıplarla mücadele etmek üzere tasarlanıyor.

İlk Hippo, Jill ve Ejderha ingilizceden tercüme edildi, kahramanı çağdaş düşüncelere sahip bir kadın, kahramanın sadece kendi konumuna ilişkin çağdaş düşünceleri yok, geleneksel masal anlatımına ilişkin de var. Hippo'nun devreye girişi Aras yayınevini dönüştürecek daha geniş bir stratejinin bir parçası. Dünyada 25 yıldır Türkçe ve Ermenice olmak üzere iki dilli yayın yapan tek kuruluş olmasına rağmen bu iş hiçbir zaman karlı olmadı. Aras Türkçe çevirileri yoluyla kültürel engelleri yıkmak ve Ermeni kültür, tarih ve edebiyatını daha geniş bir kitleye ulaştırmayı hedeflerken Sari Türkiye'de kitaplarının okuyucu kitlesinin sınırlı olduğunu itiraf ediyor. Sari, orijinal çağdaş hikayelere sahip güzel resimli kitaplardan oluşan yeni koleksiyonunun, Türkçe çocuk kitapları arasında da eşsiz olurken, ayakta kalacağından emin. Aras, ayda bir yeni Hippo kitabı çıkarmayı planlıyor.

Lora Sarı, Hippo'nun Aras'ın şansını değiştirebileceğini umuyor, özellikle de karlı okul kitap listeleri piyasasını kırabilirlerse. EED, Aras yayınevine Hippo baskısını hazırlarken ana maliyetleri desteklemek üzere bir hibe sağladı. Aras'ın kataloğu, Sari'nin tabuları yıkmak açısından ve ifade özgürlüğünü teşvik etmek açısından önemli gördüğü, aralarında Ermeni soykırımıyla ilgili olanların da bulunduğu daha siyasi kitaplar da içeriyor. Bazı konular Türkiye'de ihtilaflı kalıyor, özellikle de halihazırdaki siyasi iklimde. Sari bu iklimin aras'ın daha geniş okura ulaşmasının karşısındaki en büyük zorluk olarak görüyor.

Sari tamamlanan ikinci çocuk kitabını gururla sergiliyor: 'Mutluluk Bir Tilkidir.' Litvanya'dan, arkadaşlık, rüyalar ve mutluluk üzerine bir öykü..."

 

 Sivil Düşücne Haber Portalı
ANKA Haber Ajansı