Arife dünse bayram ne zamandır?

Rus ve Ukrayna heyetleri arasında yaklaşık 4,5 saat süren görüşme sonunda uzlaşma sağlandı. Rusya, görüşme sonrasında Kiev ve Çernihiv bölgelerinde askeri operasyonlarını büyük oranda azaltacağını açıkladı. Rusya’nın askeri operasyonlarını azaltacağını açıklaması, sınırlı bir ateşkes beyanıydı. Ukrayna da NATO'ya üye olmama ve askeri anlamda tarafsız kalma sözü verdi, Kırım ve Donbas'ın statüsü gibi kilit konuları ilk aşamada ayrı değerlendirilebileceği açıklandı. Ukrayna NATO’nun beşinci maddesinde yer alan güvenlik garantisini, NATO yerine garantör ülkelerden sağlamasını talep etti. Garantör ülke formülüne göre; Ukrayna askeri ittifaklara katılmayacak ve ülke sınırları içerisinde yabancı bir askeri üs bulundurmayacak. Ukrayna heyeti, “Güvenlik garantisi üzerinde henüz anlaşma sağlayamadık.’ ifadeleri kullanıldı. Rusya Heyeti, Ukrayna’nın garantör devletler önerisini ve kilit konuların ayrı görüşülmesi talebini Devlet Başkanı Putin’e sunmak üzere İstanbul’dan ayrıldı. Geçen hafta hiçbir ilerleme sağlanamazken dün sınırlı bir ateşkes sağlanmış olması piyasalar için olumludur, ama ortada ateşkes anlaşması olmadığı için yeterli değildir. Arife dün heyetlerin anlaşması ise bayram Dışişleri Bakanlarının anlaşmasıdır. Bugünden itibaren kilit konular ile ilgili görüşme takvimi piyasalarda takip edilecektir. 

Dolar/TL vites küçülttü. Ruble dolar karşısında 24 Şubat’a işgalin başladığı seviyeye geri döndü. 24 Şubat’ta Dolar/TL 14.02 seviyesindeydi, dün ise jeopolitik risklerin düşmesi ile birlikte 14.58 seviyesine geriledi. Türk lirası ile ruble arasında fark, lirada değer kaybının jeopolitik olmadığını göstermektedir. Dolar/TL vites küçültmüştür, 14.56 önemli bir orta vadeli destektir.

2200 kırıldı mı? Rusya’nın ateşkes beyanı ile birlikte son bir haftadır kırılamayan 2200 direnci üzerinde kapanış gerçekleşmiştir. BIST100 işgal süresince en fazla pozitif ayrışan borsalardan biridir. Negatif reel faizin getirdiği para girişi kadar demir çelik, petro-kimya gibi sektörlerin endeks üzerinde etkisi olmuştur. 2200 kırıldı demek için; emtia kaynaklı hisselere realizasyon olmaması ya da diğer sektörlerin bu satışları dengelemesi gerekmektedir. Bugün 2211 üzerinde kapanış, 2400’e yükselişin devamının sağlaması olacaktır.

Nisan vadeli BIST30 kontratı. Dünkü yükseliş ile birlikte dört günlük kayıp telafi edilmiş, zirveden kapanış gerçekleşmiştir. 2518 direnci dün test edildi ama geçilemedi. Bugün 2463-2518 bandında dengede başlangıç olmasını, 2518 direncinin bugün kırılmaması durumunda, 2412-2518 bandında yatay trendin değişmemesini bekliyoruz. 2567 ana direnç noktamızdır.

Nisan vadeli Dolar/TL. Önceki gün Rusya’nın işgalinden bu yana devam eden yükselen trend kırılmıştı. Dün ise 15.05’de bulunan yatay desteğin kırılması ile birlikte trend TL lehine dönmüştür. 14.86-15.05 bandında TL lehine kısa vadeli trend bekliyoruz. 15.05’e tepkiler satışla karşılanabilir.

Kaynak:Ünlü & Co
Hibya Haber Ajansı