Doğu Akdeniz'de Yunan ve ABD ordusu birlikte birçok farklı tatbikat yaptı. Suriye'deki iç savaşta Beşer Esad'ın yanında yer alan ve Tartus deniz üssüne yerleşen Rusya da Doğu Akdeniz'deki gerilime dahil oluyor

Doğu Akdeniz'de tuttuğu 12 savaş gemisine yenilerini ekleyen Rusya, Baltık Filosu'ndaki dört gemiyi daha Cebelitarık Boğazı'ndan geçirerek bölgeye sevk etti. Rus basınında yer alan haberlerle göre, Minsk ve Korolev gibi çıkarma gemilerinin Şam rejiminin muhtemel bir İdlib operasyonuna tank taşıdığı belirtildi. Gemiler İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Akdeniz'e açıldı.

Yine Rus basınında yer alan haberlere göre, Akdeniz'de çok güçlü bir filo toplayan Rusya, Doğu Akdeniz'de bir tatbikata hazırlanıyor. 

Rusya'nın şu anda Kıbrıs'ın güneyinde mayın tarama gemisi 'Ivan Antonov', tanker 'İman' ve TPK 'Sparta', Kıbrıs'ın doğusunda 'Sergey Balk' ve TPK 'Orekhovo-Zuevo' gemisi, adanın kuzeydoğu tarafında 'Amiral Grigorovich' firkateyni ve 'Dmitry Rogagev' adlarında devriye gemileri bulunuyor. 

ABD de uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower (IKE) uçak gemisi ve 22 savaş gemisinin yer aldığı Taarruz Gücü'nü Doğu Akdeniz'e gönderdi.