Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in çeşitli konularda konuştuğu yedi saatlik bir kaset olduğu söylenen üç saatten fazla, bu haftanın başlarında, Suudi Arabistan tarafından finanse edilen Londra merkezli bir Fars yayıncı olan Iran International tarafından yayınlandı.

Çarşamba günü televizyonda yayınlanan bir kabine toplantısında konuşan cumhurbaşkanı, yönetiminin çalışmalarını belgeleme amaçlı bir sözlü tarih projesinin parçası olan gizli kasetin, istihbarat bakanlığının onu bulmakla görevlendirildiği unsurlar tarafından "çalındığını" söyledi. İran'ın Ortak Kapsamlı Eylem Planını (JCPOA) eski haline getirmek için Avusturya başkentinde devam eden müzakerelere atıfta bulunan Ruhani, 2015 yılında ABD'nin 2018'de ayrılan dünya güçlerine sahip olduğu sonucuna vardı: "Viyana, sızdırılan başarının tam olarak zirvesinde." . "Ülke içinde bir bölünme yaratmak istiyorlar. Nasıl başarılı olabiliriz? Yaptırımları nasıl kaldırabiliriz? Birlik ve bütünlük." Salı günü, İran, Çin, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere arasında bir JCPOA Ortak Komisyonu toplantısı düzenlendi ve temsilciler, ABD yaptırımlarını kaldırma ve anlaşma uyarınca İran'ın nükleer programını engelleme çabalarını artırma kararı aldı. Ses kaydında, diplomat, diğer şeylerin yanı sıra, bazen "alan" dediği şey için - güçlü İslam Devrim Muhafızları (IRGC) ve özellikle ABD'nin önderlik ettiği askeri operasyonlar ve siyaset için diplomasinin nasıl "feda edilmesi" gerektiğini anlatıyor.

Ocak 2020'de suikast. Süleymani liderliğindeki dışa dönük Kudüs Gücü'ne kadar. Ayrıca Rusya'nın İran'ın Batı ile ilişkilerini normalleştirmesine yardım etmediği için JCPOA'ya nasıl karşı çıktığını ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Süleymani'yi İran'ın Suriye'deki iç savaşta sahadaki varlığını ve ülkeye uçuşlarını artırmaya nasıl ikna ettiğini de tartıştı. anlattı. anlattı. Dışişleri Bakanı'nın o zamanki mevkidaşı John Kerry'nin İran'ın çıkarlarına karşı Suriye'deki 200 hava saldırısından ilk yorumu Amerika Birleşik Devletleri'nde siyasi bir fırtına yaratırken, birçok Cumhuriyetçi hassas bilgileri ifşa ettiği için Kerry'yi istifa etmeye teşvik etti. aranan. Muhafazakârların baskısı altındaki Zarif, Çarşamba günü sızdırılan kasete kamuoyunda ilk tepkisinde, ordu ile diplomasi arasında "akıllıca bir ayarlamayı" tercih ettiğini söyledi.

Zarif, bu haftanın başlarında Süleymani'nin Bağdat'taki suikast mahallini ziyaret ettiği ve yorumlarının "diplomasi gerekliliği ve alanın güçlendirilmesi konusundaki gizli teorik tartışmanın" bir parçası olması gerektiğini yazdığı bir video paylaştı. Süleymani karakterine, Afganistan ve Irak'ta barışı tesis etmeye çalışan ve IŞİD (IŞİD) silahlı grubuyla mücadele eden karakterine övgüde bulundu ve yorumlarının merhum generalin kişisel eleştirisi olarak yorumlanmaması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Ruhani Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "saha" ve diplomasinin el ele yürüdüğünü, Süleymani'nin hem bir savaşçı hem de bir diplomat olduğunu ve Zarif'in söylediği bazı şeylerin kendi yönetiminin resmi tavrı değil, kişisel görüşler olduğunu söyledi. İran güvenlik şefi Ali Şamhan Salı günü tweet attı, tüm bunların "İslam Devrimi'nin mutlak ilkelerinden" kaynaklandığı için sahada ve diplomatik politikaların uygulanmasında "ikilem" olmadığını söyledi. 1979'daki mevcut teokratik kurum.

Öte yandan, hükümetin keskin muhalifleri Zarif'i sert bir şekilde eleştirerek, yönetimin kaseti güvende tutmadığının altını çizdi. Meclis Başkanı Mohamad Bagher Ghalibaf, Süleymani'nin kendisiyle selfie çeken savaşçılar arasında bir fotoğrafını tweetledi ve bazılarının onu "siyasi hedeflerine ulaşmak için" kullanmaya çalıştığını öne sürdü.