WhatsApp'tan büyük tepki çeken Türkiye'nin kararıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

WhatsApp, 4 Ocak'ta "gizlilik politikasını" güncelledi ve kullanıcılarına güncellenen politikaları kabul etmeleri için bildirimler gönderdi. Hesap bilgileri, mesajlar, konum bilgileri gibi birçok verinin Facebook'a ait şirketlerle paylaşılmasını içeren yeni koşulları onaylamaları için kullanıcılara 8 Şubat'a kadar süre verildi. WhatsApp, yeni şartların kabul edilmemesi durumunda uygulamanın kullanılamayacağını bildirmişti.

Karar

Rekabet Kurulu da 11 Ocak 2021'deki güncellemeye ilişkin geçici tedbir kararı aldı ve bu yöndeki uygulamalar durduruldu.

Rekabet Kurulu kararını WhatsApp verilerinin diğer Facebook şirketlerinin ürün ve verileriyle ilişkilendirilmesi ve Facebook'un tüketici iletişim hizmetleri pazarındaki gücünü rakiplerinin sahadaki faaliyetlerini zorlaştıracak şekilde kullanması gibi endişelere dayandırarak internet reklamcılığı, aşırı veri toplama ve diğer hizmetler için veri kullanımı yoluyla tüketici istismarı içeriyor.

Bu kararın ardından WhatsApp tarafından planlanan güncelleme, küresel olarak 15 Mayıs 2021'e ertelendi.

FACEBOOK'UN İSTEĞİ MAHKEME TARAFINDAN REDDEDİLDİ

Facebook'un Rekabet Kurulu'nun aldığı tedbir kararının yürütmesini durdurma isteği Ankara 4. İdare Mahkemesi'nin 7 Temmuz tarihli kararıyla reddedildi.

Böylece yargı, Facebook'un kullanım koşullarını değiştiremeyeceği ve kullanıcı bilgilerini grup şirketleriyle paylaşamayacağı yönündeki ihtiyati tedbire yeşil ışık yaktı.