Merkez Bankası’nın açıkladığı Mart ayı reel kesim güven endeksi verilerinde pozitif görüntü devam etmekle beraber ham veriler Nisan 2018’den, arındırılmış veriler ise Şubat 2018’den beri en yüksek seviyelere işaret etmektedir. RKGE, Mart ayında 1,5 puan artış ile 110,8 seviyesine gelirken; mevsimsellikten arındırılmış RKGE ise 1,5 puan artış ile beraber 110,2 seviyesine gerilemiştir.

 

Bu dönemde imalat sanayi kapasite kullanım oranı, 0,2 puan azalış ile %74,7 olurken; mevsimsellikten arındırılmış KKO ise %75,6 seviyesinde gerçekleşmiştir.

 

 

Reel Kesim Güven Endeksi (Ham Veri ve Arındırılmış Veri) Kaynak: TCMB, Bloomberg

 

Endeksi oluşturan anket sorularının difüzyon endeksleri incelendiğinde, son üç aylık üretim hacmi, önümüzdeki üç aydaki ihracat sipariş miktarı, cari toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, cari mamul stoku ve önümüzdeki üç ayda oplam istihdam endeksi artış yönünde etkilemiştir. Son üç ay içindeki toplam sipariş miktarı ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksin düşüşünü etkiledi.

 

Reel kesim güven endeksi, Temmuz 2020’den beri 100 baz değerinin üzerinde iyimser bölgede kalmayı sürdürmektedir. Kademeli toparlanma eğilimi de aynı şekilde devan etmektedir. İhracat ve üretim hacmi Euro bölgesi ekonomilerindeki talep görüntüsünün iyimserleşmesinden olumlu etkilenmektedir. Sanayi üretimi gibi öncü göstergelerle eşleştirildiğinde, 1Ç21 dönemi güçlü bir büyüme görünümüne işaret edecektir. Burada elbette; aşılamanın ilerlemesi, Merkez Bankası görev değişiminin makro dengelere, özellikle cari denge, enflasyon ve kredi genişlemesi gibi göstergelere etkisi ve Mart 2020’den sonra geçerli olan kapanma etkili dönemden gelecek baz etkilerini de izliyor olacağız.

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan 
Hibya Haber Ajansı