BM'nin nükleer izleme örgütü başkanı, İran'ın uranyumu "sadece bomba yapan ülkelerin ulaştığı" saflık seviyelerinde zenginleştirdiğini söyledi.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi, Financal Times gazetesinin yayınladığı bir röportajda Tahran'ın zenginleştirme programının "son derece endişe verici" olduğunu söyledi ve "uyanık bir göz" gerektirdiği konusunda uyardı.
Grossi gazeteye verdiği demeçte, "Yüzde 60 oranında zenginleşen bir ülke çok ciddi bir şeydir, sadece bomba yapan ülkeler bu seviyeye ulaşmaktadır." dedi. "Yüzde 60 neredeyse silah sınıfı. Ticari zenginleşme iki veya üç (yüzde).".
Grossi, rejimin bu noktaya kadar aldığı önlemlerin çoğu kolayca geri döndürülebilir olmakla birlikte, gerçekleşen araştırma ve geliştirme seviyesinin bir "sorun" olduğunu söyledi.
"Cini şişeye geri koyamazsın. Bir şeyleri nasıl yapacağınızı öğrendikten sonra, bilirsiniz ve bunu kontrol etmenin tek yolu doğrulamadır." dedi.
"İran programı büyüdü, daha sofistike hale geldi, bu yüzden 2015'e doğrusal geri dönüş artık mümkün değil. Yapabileceğiniz şey, faaliyetlerini 2015 parametrelerinin altında tutmaktır."
Dünya güçleri, ABD'nin 2018'de çekildiği 2015'te imzalanan Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) nükleer anlaşmasına tam uyum için İran ile müzakere etmek üzere şu anda Viyana'da bulunuyor.
Amerika'nın çekilmesinden bu yana, İran anlaşmada belirtilen sınırları sürekli olarak aştı. Bu da Tahran'ın nükleer silah geliştirdiğine dair korkulara yol açtı.
Grossi, orijinal JCPOA'ya geri dönüşün "uygulanabilir" bir seçenek olmadığını söyledi ve İran programının 2015'ten bu yana biriktirdiği bilgileri göz önünde bulundurarak daha incelikli bir anlaşmaya ihtiyaç olduğuna işaret etti.
"Bu mümkün değil", dedi. "İran bilgi biriktirdi, santrifüj biriktirdi ve malzeme biriktirdi. Birçok seçenekleri var. Söküp atabilirler, yok edebilirler, bir dolaba koyabilirler. Yapmamız gereken güvenilir ve zamanında doğrulamaktır.
Grossi, İran'ın orijinal JCPOA tarafından izin verilmeyen araştırma ve geliştirmeyi çoktan genişletmiş olduğunu söylüyor.
Başbakan, "Bu gerçekleşti ve şimdi mesele sonuçlarla nasıl başa çıkılacağıdır." dedi. "Kesinlikle ihtiyacınız olan şey, bu bilgiye sahiplerse bomba yapmak için kullanılmadığını doğrulamanın bir yoludur."
Grossi ayrıca, İran'ın bildirilmemiş iki yerinde bulunan uranyum izlerine ilişkin açıklama yapmamasının "büyük bir sorun" olduğunu söyledi.
Müfettişlerin, Tahran'ın Şubat ayında UAEA'ya kısıtlamalar getirmesinden bu yana İran'ın programını tam olarak izlemesi engellendi, ancak Haziran ayına kadar uzatılan uzlaşma anlaşması bazı izlemelerin gerçekleşmesine izin verdi.