Özgür Jiyanda kod adlı İnna Çelik, PKK'dan ayrılarak IKBY'de teslim oldu. Çelik, Serzêr Gümrük Kapısı Asayiş Müdürü Ğazi Salih Alihan’a yönelik suikastın yanı sıra Metin Dağı’nda 5 Peşmerge’nin şehit edildiği saldırılarla ilgili itiraflarda bulundu.

Tatvan doğumlu olduğunu ve 2008’de PKK’ya katıldığını dile getiren Özgür Jiyanda, 2010’dan beri örgütün üst düzey komuta kademesinde yer aldığını 2018’den 2020’ye kadar cephe komutanlığı yaptığını söyledi.

9 Haziran’da PKK’den koptuğunu kaydeden Çelik, “Açıkçası şu anda Güney Kürdistan’da devam eden savaşın ve Türkiye’nin saldırılarının artmasının temel nedeni PKK’dır. Bölgede yurtseverliğiyle bilinen insanlar ajanlık ithamıyla öldürülüyor. Onlardan biri de şehit edilen Ğazi’dir” dedi.

Gazi'nin PKK için bazı şeyleri yapmak istemediğini belirten Çelik, bu nedenle PKK tarafından hedef alındığını söyledi. 

PKK tarafından belirlenen isimlerin korkutulması, tehdit edilmesi ve infaz edilmesi kararının alındığını vurgulayan Çelik, Alihan’ın Cesur Roboski ve Piling Cizre kod adlı PKK’lı tarafından şinfaz edildiğini dile getirdi.

PKK’nın Duhok'un Amedi ilçesinde bir yıldır hazırlık yaptığını belirten Çelik, “Peşmerge Güçleri’nin Amedi’ye gelişi nedeniyle bir yıldır hazırlık yapılıyordu. Her tarafa mayınlar döşendi, ağır suikast silahları temin edildi” dedi.

Peşmerge’nin şehit düşmesine neden olan saldırıya değinen Jiyanda kod adlı Çelik, “Saldırının hazırlığı daha öncesinden yapıldı. Saldırıda kullanılan roket 2020 yılının ilkbaharında Rojava’dan getirildi. Saldırı esnasında kimler vardı bilmiyorum ama bu saldırının sorumluluğu Harun Dersim ve Özgür Rojava’daydı. Silah onlar tarafından kullanılıyordu” dedi.

Çelik, “Bana gelen talimat Peşmerge’nin geçişi sırasında mayınları patlatmam ve roketlerle Peşmergeleri vurmamdı. Ama Peşmergeleri Kürt kardeşlerim olarak gördüğüm için vicdanım kabul etmedi, rahat değildim. Cihazımı kapattım. Eyalet komutanları Piling Suruc ve Berxwedan Garisi tarafından bana gelen talimatları dinlemedim. Bu nedenle PKK’dan ayrıldım” dedi.

PKK'nın kandırarak dağa çıkardığı gençlere seslenen Jiyanda kod adlı Çelik, “PKK sizi kandırıyor, PKK öyle değil, PKK’yı yönetenler kendi çıkarları için sizi kandırıyor. Şimdi de cephelerde savaşanlar 15-16 yaşlarında, girmiş olduğunuz bu yoldan çıkın. Geri dönün. Yıllarca bizi kandırıp, Peşmerge güçleri sizleri Türklere teslim ediyor, işkence ediyor şeklindeki iddialar doğru değil. Buraya geldiğimden beri büyük bir hürmet görüyorum. Tüm Peşmerge güçlerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

K24