“GERİDE KALANLAR”

“Piyasalar Rusya’nın açıklamaları sonrası rahatladı”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Ukrayna sınırındaki tatbikatın sona erdiğini ve bölgedeki askeri gücü geri çekilmeye başladığını açıklaması üzerinde risk iştahında önemli ölçüde artış görüldü. Diplomasinin ön plana çıkarıldığı açıklamalar sonrasında petrol fiyatında etkili düşüş izlenirken, borsa endeksleri değer kazandı. Kıymetli metallerde geri çekilme izlendi.

Riskin tamamen ortadan kalkmamasına rağmen Avrupa borsaları ve ABD vadelileri yükseliş yaşadı. Avrupa’da İngiltere haricindeki büyük borsa endeksleri 1% üzerinde kazanım yaşarken, İngiltere’de endeks 0,5% civarında yükseldi.

ABD vadelilerinde ise Nasdaq 2%’ye yaklaşan yükseliş sergiledi. Arkasından S&P 1,3%, Dow ise 0,96% yükseliş yaşadı. ABD 10 yıllık tahvil faizi tekrar 2% bölgesini kırarak 2,042% bölgesine ulaştı.

“Petrol fiyatları tekrar yükselişe geçti”

Asya seansında son iki günün dip bölgesine ulaşan petrol fiyatları, günün devamında tekrar yükselişe geçerek yukarı yönlü görünümünü pekiştirdi. Jeopolitik risklerdeki artış ve talepte toparlanma beklentileri fiyatı canlı tutuyor.

“Almanya ve İngiltere verileri izlendi”

Alman ZEW endeksi Şubat ayında 51,7 puandan 54,3 puana yükseldi. Beklenti endeksin 55 puana ulaşacağı yönündeydi. Euro Bölgesi için açıklanan endeks ise sürpriz yaptı. Endeks Şubat ayında 49,4 puandan 48,6 puana geriledi.

İngiltere’de işsizlik oranı 4,1% olmaya devam etti. Gelirlerin beklentinin üzerinde arttığı görüldü.

 “ÖNE ÇIKANLAR”

“ABD’de ÜFE takip edilecek”

ABD’de bugün Ocak ayına ilişkin ÜFE rakamları açıklanacak. Ocak ayında ÜFE’nin yıllık bazda 9,1%’e gerilemesi beklenirken, çekirdek ÜFE’nin 7,9%’a gerilemesi öngörülüyor. Aylık bazda artışın ise 0,5% düzeyinde oluşması bekleniyor.

“TCMB beyanatı ve FOMC tutanakları öncesi yurtiçi varlıklarda görünüm”

Yeni bir haftaya başlarken  piyasaların gündemine yönelik bilinmesi gereken TCMB , FOMC gibi önemli makro-ekonomik başlıklar ile Bist30 başta olmak üzere Bist100, USDTRY, Kardemir ve Ereğli fiyatlarına yönelik gerek Spot gerekse Viop tarafında hangi beklentiler ön plandadır 

“Bilanço sezonu sürüyor”

Son günlerde açıklanan Apple, Meta Platforms (Facebook) ve Amazon bilançoları içinde bulunduğumuz dönemde şirket gelişmelerinin tüm endekslere ne kadar etki edebileceğini gösterdi. 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı