“PİYASANIN ROTASI”

Günlerden Enflasyon…

Piyasalarda enflasyon ve stagflasyon korkusu hakim olurken, Fed’in varlık alımlarını ne zaman azaltacağına ilişkin belirsizlik risk algısını bozmaktadır. Bu durumun enerji kriziyle birleşmesi, büyüme temasını negatif etkilemektedir. Süreçten çıkışın çaresi merkez bankalarının verdiği bol ve ucuz para olarak görülürken, bir noktada bunun sonuna gelindiği algısı varlık fiyatları üzerinde baskı oluşturmaktadır.

Risk algısında bozulmayı tetikleyen daha sonra haber akışında sessizliğin hâkim olduğu Evergrande tarafında tekrar tahvil sorunu ortaya çıkmaktadır. Bugün, ödeme yapıp yapamayacağı haber akışından takip edilecektir. Ayrıca Evergrande işlemleri Hong Kong ‘da askıya alınmıştır.

Risk barometresi olan ABD 10 yıllık için %1,50 referans seviyesini izlerken, %1,47 seviyelerinde bulunmaktadır. %1,50 üzerinde mi yoksa altında mı kalıcı olacak takip edeceğiz. Bu noktada enflasyon korkusu etkin olduğu için aşağı yönlü hareket sınırlı kalabilir. En kötü senaryo adımlarında 30/3/2021 tarihinde gördüğü %1,7742 yüksek seviyesi olabilirken, daha kötüsünde %2 seviyesini izleyeceğiz.  $ endeksinde bir miktar momentum kaybı ortaya çıkarken, piyasa 94.00 seviyesi üzerinde kalıcı olup olmayacağını izlemektedir.

SP500 endeksi 100 günlük (4346) ortalamasını üzerine atma çabasını sürdürürken, vadeliler Evergrande nedeniyle baskılanmaktadır. 

Tesla, 3.çeyrekte 241,300 araç teslimi ile rekora imza atmıştır.

Bugün günlerden Türkiye enflasyonu olacaktır. Eylül ayı tüketici enflasyonu için beklentimiz aylık %1,57 – yıllık %19,96 şeklindedir. Manşet enflasyon piyasanın gündeminden olurken, TCMB’nin çekirdek enflasyon yaklaşımı öne çıkmaktadır. Çekirdek enflasyon verisinden gerileme şiddeti TCMB’nin olası faiz indirimlerini belirleyecektir. Gözümüz her ne kadar manşet enflasyonda olsa bile asıl odaklanılması gereken çekirdek enflasyondur. Kısa dönemli çekirdek enflasyon gerilemesi TCMB’nin lehine olurken, enerji krizi kaynaklı orta dönemde çekirdek enflasyon gerilemesi beklentileri karşılamayabilir. Olası burumda TCMB’nin para politikasında nasıl adım atacağı izlenecektir.

Bu hafta izlenecek başlıklar;

Türkiye Enflasyon: Enflasyon verileri 4 Ekim Pazartesi günü saat 10.00’da açıklanacaktır. GCM Yatırım Araştırma olarak aylık %1,57 – yıllık %19,96 – yılsonu %18,00 tüketici enflasyonu beklentimiz bulunmaktadır.
OPEC+ toplantısı
RBA faiz kararı: RBA faiz kararını 5 Ekim Salı günü saat 06.30’da açıklayacaktır. %0,10 seviyesinden olan faiz tarafında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.
RBNZ faiz kararı: RBNZ faiz kararını 6 Ekim Çarşamba günü saat 04.30’te açıklayacaktır. %0,25 seviyesinden olan faizin %0,50 seviyesine yükseltilmesini bekliyoruz.
ABD ekonomisinde ADP ve NFP istihdam verileri
BioNTech CEO'su Şahin açıklamalarda bulundu;

Gelecek yılın ortalarına doğru Covid-19 aşısının formülünün değişmesi gerekecek gibi görünüyor çünkü virüs mutasyona uğruyor. Bu yıl yeni bir aşı geliştirmeye gerek yoktu. Fakat gelecek yılın ortalarına doğru çok daha farklı bir durum olacak
Şu an baskın hale gelen Delta varyantı daha bulaşıcı fakat mevcut aşıların etkileyiciliğini azaltacak kadar da farklı değil
Virüs kalacak ve daha da çok adapte olacak. Değişikliğe uğrayacak yeni nesil virüslerin, şu ankinden daha kolay yönetilebilir olacağını öngörmüyoruz. Bu devam eden bir evrim ve evrim henüz başladı
Hali hazırda aşı olanlar için üçüncü doz aşı yapılacak ve aynı zamanda aşıya erişimi olmayanlara aşı temini sağlanacak
Aşıya gelecek yıllarda da ihtiyaç olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu;

Tarım Kredi Kooperatiflerimizin buradaki gördüğünüz gibi market, çeşitli ürünler noktasında, kalite noktasında, fiyatlar noktasında gayet uygun.
Türkiye genelinde ilk etapta 1000 kadar yapılması talimatını verdik
Tabii bunların süratle çoğaltılması noktasında Tarım Kredi Kooperatiflerine verdiğimiz talimatlar var. Süratle, 500 metrekareden olmak üzere Türkiye genelinde ilk etapta bin kadar bu tür marketlerin yapılması talimatını verdik. Bunları süratle çoğaltacağız. Ve böylece vatandaşımıza ucuz ve kaliteli ürünü ulaştırmanın ve piyasayı da balanse etmenin inşallah gayreti içerisinde olacağız. Şu anda da bizzat burada yaptığım alışverişte bunu gördüm. Bundan dolayı da mutluyum
Fiyatlama reaksiyonları;

S&P500 endeksi 4332 seviyesinde fiyatlanmaktadır. 
Dolar temasında  (klasik $ endeksi) 94.06 seviyesinde hareket etmektedir.
ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,4737 seviyesinde bulunurken, 10 yıllık başa baş tahvil faizi (enflasyon algısı için takip!) %2,3804 seviyesinde bulunmaktadır.
EURUSD paritesi 1.1594 seviyesinde bulunmaktadır.
Altın $1760 ile $1800 psikolojik seviyesi altında hareket etmektedir. 
Gümüş $22.56 fiyatıyla $22 psikolojik seviyesinde hareket etmektedir. 
Altın / gümüş rasyosu 78.05 seviyesinde bulunmaktadır.
USDTRY paritesi 8.8681 seviyesi ile 8.85 seviyesi üzerinde hareket etmektedir.
Türkiye 5 yıllık CDS 433.642 ile 400 seviyesi üzerinde hareket etmektedir.
Türkiye corona virüs durumu;

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı