Yeni haftanın en önemli gündem maddeleri olarak küresel tarafta FED’in Mart ayı FOMC toplantısı ve yurt içerisinde TCMB’nin PPK kararları olarak ön plana çıkıyor. 16-17 Mart FOMC toplantısında faiz oranlarında ve varlık alım miktarında değişiklik beklenmiyor. Geçtiğimiz hafta ABD tahvil faizlerinde görülen oynaklık nedeni ile bu hafta gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısının önemi artmış durumda. Hatırlatmak gerekirse, ABD Şubat ayı enflasyon verilerinin manşet bazda beklentilere paralel gelmesine karşılık çekirdek tarafta beklenti altında kalması enflasyon endişelerinin çok kısa süreliğine de olsa azalmasını sağlamıştı. Bu sayede ABD tahvil getirilerinin gevşediğini izlemiştik

Bu gelişmeye ek olarak ABD 10 yıllık tahvil ihalesine gelen talep miktarının da piyasalar tarafında pozitif algılanması ile 10 yıllıkların getirisi %1.47 seviyelerine kadar gerilemişti. Yalnız 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketinin ABD Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasının hemen ardından Başkan Joe Biden’ın imzalaması ve 1 Mayıs tarihine kadar ABD’de ki tüm erişkinlerin aşılanmış olacağına yönelik güçlü taahhüdü sonrası 10 yıllıklarda yeniden yükseliş başlamıştı. Bu sayede 10 yıllıkların getirisi %1.6250 seviyelerine kadar yükseliş kaydederek küresel ölçekte risk alma iştahında yeniden düşüş yaşanmasına neden oldu.

şte tüm bu gelişmeler eşliğinde FOMC toplantı metninde konuya dair geçecek ifadelerde ve özellikle de Başkan Powell’ın yorumlarında tahvil piyasasında oluşan volatiliteye yönelik ne gibi hamlelerin geleceğine ilişkin sinyaller aranacak.

Powell son konuşmasında enflasyonun yükseleceğini fakat kalıcı olmayacağını, tahvil fiyatlamalarını yakından izlediklerini ve müdahale için tahvil getirilerinde daha geniş bir yükseliş yaşanması gerektiğini dile getirmişti. Bu ifadelere benzer söylemlerin tekrarlanması durumunda faizlerde yükseliş sürebilir. Son konuşmasına kıyasla daha güvercin bir ton piyasalarda pozitif olarak algılanacaktır.

TCMB’den son dönemde özellikle yabancı kurumların politika faizinde 100 bp faiz artırımı beklentileri paylaştıklarını görüyoruz. Beklentilerin sıkılaşmanın devamı yönünde belirlenmesinin iki önemli nedeni bulunuyor

Birincisi enflasyonda son dört aydır hızı beklenti üzerinde olan yükseliş eğiliminin sürmesi ve TL’de son dönemde yaşanan değer kaybı. Şubat ayında TÜFE %15.61 olarak açıklanasının yanında ÜFE verisi %27 seviyesinin üzerine yükseldi. Enflasyonun Nisan/Mayıs aylarında zirveyi görmesi ve baz etkisi ile geri çekilmesi bekleniyor.

Yalnız ÜFE’de yüksek seyrin artarak devam etmesi ve kur tarafında sert yükselişler baz etkisi kaynaklı gerilemenin istenilen hızda olmayabileceği algısını kuvvetlendiriyor. Bu bağlamda TCMB’nin %17 olan politikası faizini %18 seviyesine yükselteceği beklentileri güçlendi. Her iki ihtimalde de TL’de yüksek oynaklık görme ihtimalimiz bir hayli yüksek. Hafta genelinde izlenecek ve önem derecesi yüksek diğer gelişmeler ise Çarşamba Euro Bölgesi enflasyon ve Perşembe BoE faiz kararı olacak.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 Asya Pasifik Borsaları bugünkü işlemlerde karışık bir görünüm sergiledi .Bölgede endeksler 16-17 Mart'ta gerçekleşecek olan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde yön bulşmakta zorlandı. Çin ana karasında Shenzen ve Şanghay Bileşik Enderksileri geriledi. Güney Kore'de endeks yatay seyrederken, Hong Kong kazanıma yöneldi. Avustralya'da ise kazanımlara enerji sektörü öncülük etti.Japonya'da Topix Endeksi, yüzde 0.69 yükseldi, Nikkei 22'de ise kazanıma yüzde 0.36 seviyesindeydi.

 Çin MB 100 milyar yuan orta vadeli krediyi çevirdi, faiz oranını değiştirmedi.

 Çin'in sanayi üretimi yüzde 35 büyüdü

 Ulaslararası Finans Ensitüsü (IIF) Baş Ekonomisti Robin Brooks, ABD'de artan tahvil faizlerinin gelişen piyasalar için büyük bir tehlike yarattığını belirtti. Brooks, "Şu ana kadar ABD tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş geliyen piyasalara geçen yılın Kasım ayında başlamış olan para girişi dönemini bitirdi" ifadelerini kullandı.

 Amerika Hazine Bakanı Janet Yellen 1.9 trilyon dolarlık ekonomik paketin imzalanması ve yürürlüğe girmek üzere olmasının önemli bir enflasyon riski yaratacağını düşünmediğini söyledi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin pandeminin olumsuz etkileri dikkate alındığında doğru ölçekte olduğunu söyledi

 Bloomberg News tarafından yapılan anket, ekonomistlerin Fed'in faiz artırımına 2023 yılında başlamasını beklediklerini ortaya koydu. Anket, Fed'in faiz artırımı tarihine yönelik bu tahminlerine Çarşamba günü açıklanacak projeksiyonlarda yer vermeyeceğini de öngördüler.

 Goldman Sachs, ABD büyüme tahminlerini yükseltti. Kuruluş tarafından hazırlanan rapora ABD ekonomisi için büyüme tahminleri 1. çeyrek için %6, 2. çeyrek için %11, 3. çeyrek için %8,5, 4. çeyrek için de %6,5 belirtildi.

 Ocak 2021'de İstanbul'a gelen turist sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %67,1 azalarak 334 bin 825'e geriledi. Aynı dönemde Türkiye'ye gelen toplam turist sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %71,5 azalarak 509 bin 787'ye geriledi.

 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), 2020 yılında 34,5 milyar TL kar açıkladı.

 Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye’nin Mısır’ın ilkeleri ve amaçlarıyla uyum göstermesi gerektiğini söyledi.

 AC Asia ex, Japan % - 0,37 satıcılı

 S&P 500 % 0,13 alıcılı

 Euro Stoxx 50 % 0,42 alıcılı

 

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı