Peşmerge Generali Sirwan Barzani, Arap basınına verdiği mülakatta, Batılı güçlerin desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Kuzey Irak'taki Kürt Peşmerge silahlı kuvvetlerinin kilit bir birimine komuta eden General Sirwan Barzani, "Karadaki birlikler DAEŞ'e karşı savaşıyor, ancak bu terör örgütünü DAİŞ'in desteği olmadan yenmek kolay ve çok mümkün değildi. Koalisyon lideri, özellikle koalisyon lideri, Amerika Birleşik Devletleri ve ayrıca diğer ülkeler, Avrupa ülkeleri." dedi ve ekledi: "Bence Başkan Biden yönetiminin Irak'a daha fazla güç göndermesi gerekiyor."

Kürt birliklerine 2015 ve 2016'da IŞİD tarafından kaybedilen toprakları geri almaları için komuta eden Barzani, bölgenin önde gelen politikacılarıyla bir dizi video röportajı olan "Açıkça Konuşmak"ta Batı'dan daha fazla askeri yardım istedi.

Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) önde gelen ailelerinden birinin mensubu ve Korek Telekom'un sahibi ünlü iş adamı Barzani, geniş bir sohbette Kürtlerin bağımsızlık özlemlerini ve Türkiye'nin saldırılarını da anlattı. Irak Kürdistanı'ndaki Kürt militan grup PKK, halkının Suudi Arabistan'dan aldığı insani yardım ve Kürdistan'ın petrole bağımlı ekonomisini çeşitlendirmenin zorlukları.

Ancak Başkan Biden'ın Amerika'nın bölgedeki "daimi savaşlarını" sona erdirme konusundaki bariz kararlılığı karşısında Barzani'nin daha fazla ABD ve diğer Batılı asker çağrısı, Kürtlerin İD tehdidinin "en büyük tehdit" olmaya devam ettiğine dair endişelerinin altını çiziyor. Bu bir özellikti. tüm Irak'a.

“DAEŞ yeniden örgütlenmeye başlıyor; militanlar çok aktif ve neredeyse her gün sivil hedeflere, askeri veya güvenlik servislerine karşı terörist saldırılar gerçekleştiriyor. IŞİD'den neredeyse her gün saldırılar oluyor.


General Şirvan Barzani
“Erbil'in güney ve güneybatısındaki Sektör Altı'dan sorumluyum. O dağlarda kalıcı bir DEAŞ varlığımız var. Bu sorunla her gün karşılaşıyoruz ve orada kalıcı bir DEAŞ varlığımız var.

“Koalisyonla işbirliği yapan savaşçılar, tüm bu operasyonlarda Irak ordusu hala orada. DEAŞ, El Kaide gibi yenilmedi. IŞİD hala orada ve koalisyonun desteği olmadan grup daha da güçlenecek.”

Barzani, Bağdat'tan IŞİD'e veya Irak'taki İran destekli milislere karşı herhangi bir bütçe yardımı almadığını söylediği Peşmerge'ye Batı'nın askeri desteğinin yenilenmesi çağrısında bulundu.

 

 

Erbil Uluslararası Havalimanı'na yapılan son insansız hava aracı saldırılarının İran destekli milisler tarafından bölgede ABD yanlısı olduğu düşünülen güçlere karşı üstlenildiğini söyledi ve daha fazla savunma yardımına ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

“Yapmaları gereken en önemli şey bize Peşmerge olarak yeni bir teknoloji vermek. Örneğin bizde drone yok. Gece görüşü veya termal kameralar ve savunma silahları gibi teknolojiler bile - bizde hala yok. Bağdatlı ve ne yazık ki buralı değil (Erbil).

Biden yönetiminin Afganistan'daki askeri operasyonları sona erdirme kararının Irak için yalnızca sınırlı yankıları olacağına inanıyor.

"Bence farklı. Afganistan ile Irak'ı kıyaslayamazsınız. Irak'ın istikrarı Ortadoğu'nun istikrarıdır ve elbette herkes biliyor ki tüm dünya başta ekonomik olmak üzere birçok nedenden dolayı Ortadoğu'da istikrar arıyor. "dedi.

1984 yılından bu yana Türkiye'de Kürt nüfusu için eşit haklar ve özerklik için mücadele eden militan siyasi örgüt PKK'nın çok sayıda üyesinin varlığı da istikrarsızlığı besliyor.


"Burada sorun Kürdistan'da bizim bölgemizde olmaları. Burayı istikrarsız bir alan haline getiriyorlar. PKK ile Türk ordusu arasındaki bu mücadeleden dolayı sınıra geri dönmediler. Maalesef Türk ordusuna bahane oluyorlar. Ordu girecek. Neredeyse her ay bölgemizde yeni bir mevzi alıyorlar. PKK'nın şu anda yaptığı bölge için iyi değil.

KBY, 2017 yılında Irak Kürdistanı nüfusunun ezici çoğunluğunun Bağdat'tan bağımsızlığı desteklediğini gösteren bir referandum düzenledi, ancak sonuç Irak hükümeti tarafından tanınmadı ve tam bağımsızlığa yönelik hamlelerin rafa kaldırılması gerekiyordu.

"Maalesef Irak'ta kimse anayasaya uymadı ve herkes yaptırımlarla başladı. IŞİD'e karşı savaşırken bile federal hükümet yaptırımları altındaydık.

“Bu nedenler bizi referanduma gitmeye, kendi devletimize ve bağımsızlığımıza sahip olmaya itti. Bu elbette bizim hakkımızdı ve yasaldı."