Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, Irak ziyareti sırasında Erbil'de Suriyeli Aylan Kurdi’nin babası Abdullah Kurdi ile görüştü.

Papa’nın, Aylan’ın kaybından ötürü üzgün olduğunu ilettiği belirterek, "Bu çocuk bir sembol, Alan Kurdi bir sembol… Göç ederken ölen bir çocuğun ötesine geçen bir sembol. Ölmüş, ölmekte olan medeniyetlerin sembolü, insanlığın sembolü" dedi.

Abdullah Kurdi de, “Papa’ya soğuktan ve çocukların içinde bulunduğu durumdan bahsettiğimde ağlamaya başladı”  dedi.

Bir gazetecinin Musul'un yıkıntılar içindeki halini havadan gördüğünde ve kilise enkazında dua ederken neler hissettiğini sorması üzerine Papa, "Yıkılan kilisenin önünde durdum, söyleyecek söz bulamadım. İnanılmazdı, inanılmazdı… Sadece bu kilise değil diğerleri de, yıkılan bir cami de vardı… İnsanlığımızın acımasızlığı inanılmaz… Kilisedeyken aklıma gelen bir soru şuydu: Bu yok edicilere bu silahları kim satıyor? Evlerinde yapmıyorlar ya… Silahları kim satıyor? Kim bunların sorumlusu?” dedi.

Papa, Nobel Barış Ödüllü Nadia Murad'ın "Son Kız" isimli kitabını okuduğunu ve kendisiyle görüştüğünü söyleyerek, "Nadia Murad dehşet verici şeyler anlatıyor. Herkese bu kitabı okumasını tavsiye ederim, bazen çok ağır gibi gelebilir ama benim kararımın altında yatan neden buydu" dedi.

Papa, Irak'taki temaslarını bitirerek Vatikan'a geri döndü.