Altın üç hafta önceki FED toplantısı sonrası sert satış yaşamasının ardından, geçtiğimiz haftayı da yeşilde kapatarak üçüncü haftayı da yeşilde kapatarak yaralarını sarmaya devam etti. 1787 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan sarı maden, hafta boyu pozitif bir trend içerisinde hareket etti. Haftanın başında Petrol fiyatlarındaki yedi yılın zirvesine kadar yükselişinden de destek bulan sarı maden, uyumlu bir şekilde OPEC toplantısı sonrası petrolün sert düşüşüyle birlikte altın da kayıp yaşadı. ABD’de FED tutanaklarının açıklandığı haftada piyasalar dikkatle çıkacak söyleyemeden yön bulmaya çalıştı. Piyasaların önemsediği varlık alım programa dair söylemlerde tutanaklarda ekonomik toparlanmanın henüz beklendiği düzeyde olmadığı için bir değişikliğe gidilmesi için acele edilmemesi gerektiği savunulduğu görüldü. Enflasyona dair ise üyelerin kaygılı olmadığı geçici olduğunu savunulduğu tutanaklarda dikkat çekti. Bir diğer piyasanın yakından takip ettiği gelişmeyse virüsün ortaya çıkan yeni varyantı. Aşı üreticilerinin aşılarının koruyuculuğunu savunmaya devam etse de piyasalar dünya baskın türe dönüşen yeni varyantı dair kaygılardan ötürü risk iştahlarını kısmen kaybetti. Özellikle hisse senedi piyasalarında satış dalgaları yaşanırken, hafta içinde ABD 10 yıllık tahvili yüzde 1,25 seviyesine kadar geri çekilerek şubat ayından bu yana kaydettiği en düşük seviyeyi kaydetmiş oldu. Altın da böyle bir ortamda 1800 dolar/ons üzerinde tutunma çabasını sürdürürken haftayı 1808 dolar/onstan yüzde 1,2 kazançla tamamladı.

 

Gümüş, altının yeşilde kapattığı hafta da benzer uyumu gösteremeyerek kırmızıda bir haftayı geride bıraktı. 26,46 dolar/ons seviyesinden yeni haftaya başlayan beyaz maden, 26 dolar/ons seviyesinin üzerinde kapanış yapmayı başarsa da kayıpla seansı kapatmakta kaçamadı. 26,09 dolar/ons ile haftaya tamamlayan önceki haftaya kıyasla yüzde 1,4 değer kaybı yaşadı. Altın gümüş rasyosu ise 69 seviyesinin üzeri test edilirken, nisan bu yana kaydedilmiş en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.

 

Platin de haftayı yeşilde kapatmayı başaran bir diğer kıymetli maden oldu. 1093 dolar/ons seviyesinden yeni haftaya başlayan platin, 1102 dolar/onstan kapanış yaparken yüzde 0,9 kazancı hanesine yazmış oldu.

 

Paladyum üç haftanın ardından 2800 dolar/onsun üzerine geri dönerken, 2887 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Haftalık kapanışını ise 2813 dolar/ons seviyesinden yapan paladyum yüze 0,8 kazançla haftayı tamamladı.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta altın işlemleri dünya fiyatlarının yakınsarken, hacim açısından ortalamanın sayılacak bir hafta yaşandı. Toplamda 5.099 kg altın, 16.484 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

 

Kaynak Troy

Hibya Haber Ajansı