Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, BM Genel Kurulu'nun dünya liderleri toplantısının oturum aralarında Associated Press'e (AP) verdiği röportajda uluslararası topluma Taliban çağrısında bulundu.

Qureshi, "Bu beklentileri karşılarlarsa, kendileri için daha kolay hale getirecekler, tanınma için gerekli kabul edilebilirliği kazanacaklar." dedi ve ekledi: “Aynı zamanda uluslararası toplum şunu anlamalı: Alternatif nedir? Seçenekler nedir? Gerçek bu, bu gerçeklikten yüz çevirebilirler mi?"

Kureyşi, Pakistan'ın terörist unsurların konumlarını artırabileceği barışçıl ve istikrarlı bir Afganistan sağlamak isteme konusunda "uluslararası toplumla uyum içinde" olduğunu ve Taliban'ın "Afgan topraklarının bir daha asla hiçbir ülkeye karşı kullanılmamasını" sağladığını söyleyerek, "Ama yaklaşımınızda daha gerçekçi olun diyoruz" dedi. “Onlarla etkileşim kurmanın yenilikçi bir yolunu deneyin. Onlarla başa çıkma yöntemleri işe yaramadı." dedi.

Kureyşi, Taliban liderliğinden beklentilerin kapsayıcı bir hükümet ve özellikle kadınlar ve kızlar için insan hakları garantilerini içerebileceğini söyledi.

Buna karşılık, Afgan hükümetinin onlarca yıllık savaşın ardından toparlanmaya yardımcı olmak için kalkınma, ekonomik ve yeniden yapılanma yardımı alarak motive olabileceğini söyledi.

ABD, Uluslararası Para Fonu'nu ve Afgan hükümetinin fonlarını donduran diğer ülkeleri, parayı "Afganistan'daki normalleşmeyi desteklemek için" kullanılabilecek şekilde derhal serbest bırakmaya çağırdı.

Pakistan da barış ve istikrardan yararlandığı için Taliban ile iletişim kanallarının açılmasında "yapıcı, olumlu" bir rol oynamaya hazır olacağına söz verdi.