Pakistan Başbakanı İmran Han, Taliban'ın kapsayıcı bir hükümet kuramaması durumunda Afganistan'da bir "iç savaş" riski konusunda uyardı.

Han BBC'ye verdiği demeçte, "Kapsayıcı bir hükümetleri yoksa ve yavaş yavaş bir iç savaşa dönüşürse ve er ya da geç tüm grupları kapsamıyorsa, Pakistan'ı da etkileyecektir" dedi. Röportaj Salı günü yayınlandı.
Han, ülkesinin öncelikle bir iç savaş çıkması durumunda insani ve mülteci krizi olasılığının yanı sıra silahlı grupların Pakistan hükümetiyle savaşmak için Afgan topraklarını kullanma olasılığından endişe duyduğunu söyledi.

Taliban lideri Mohammad Mobeen daha önce Khan'ın mevcut geçici Afgan hükümetinde değişiklik çağrılarını reddetmiş ve grubun "kimseye kapsayıcı bir hükümet çağrısı yapma hakkı vermediğini" söylemişti.

Afganistan'da Ariana TV'ye konuşan Mobeen, "Özgürlüğümüz var. Pakistan gibi kendi sistemimize sahip olma hakkını saklı tutuyoruz" diyerek mevcut sistemin "kapsayıcı" olduğunu savundu.

Pakistan hükümeti, merkez bankası fonlarının yokluğunda Afgan yapılarının çökme olasılığını ortadan kaldırmak için dünyayı Taliban'ın geçici hükümetiyle ilişki kurmaya çağırdı.

Han, Pakistan'ın Taliban'ı siyasi ve etnik açıdan kapsayıcı bir hükümet kurmaya zorlayacağını zira "tüm hizipler, tüm etnik gruplar temsil edilmedikçe uzun vadeli sürdürülebilir barış veya istikrar olmayacak" dedi.

(Çeviri Haber-Dış Basın)