İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale,  Almanya BDDK’nın Ziraat Bankası’na kayyum ataması konusunda açıklamalarda bulundu. Özlale açıklamasında şu  ifadeleri kullandı:

"Avrupa’daki Türk bankacılığı Ziraat Bankası skandalları ile tarihinde bir ilk yaşıyor. Neredeyse bütün bankacılık camiası bu gündemle çalkalanırken hükümetimizden her zamanki gibi çıt yok.  Şimdi sizlere olayı özetleyelim.

Almanya’da Ziraat Bankası’nın denetiminden sonra ortaya çıkan usulsüzlükler nedeniyle Ziraat Bankası’na önce ağır cezalar verildi. Şimdi de Almanya BDDK’sı BaFin tarafından Ziraat Bankası’na kayyum atanacağı haberleri dolaşmaya başladı. Bu olayla da Almanya tarihine geçmiş olduk, zira 50 yıldır Almanya BDDK’sı bu yönde bir karar almak zorunda kalmamıştı. Tabi ki biz bunları Ziraat Bankası’nın ya da ilgili kimselerin açıklamalarından değil, dış basından ve Türkiye’de işini yapmaya çalışan bir avuç gazetecinin haberlerinden öğrenebiliyoruz. Bu yüz kızartıcı olayın nasıl bu raddeye geldiğini öğrenmek için önce Ziraat Bankası’nın nasıl yönetilemediğin bakmak lazım. Ziraat Bankası’nın geçtiğimiz yıl 48 milyar TL olan sorunlu kredi büyüklüğü bu yıl 63 milyar TL’ye yükselerek neredeyse rekora koşuyor. Takibe uğramadan yapılan kredi büyüklüğünü ise bilemiyoruz bile. Kredi veriliyor, ama tahsil edilemiyor. Kar düşüyor ve sorunlu kredilerde git gide büyüyor. Peki bütün bunlar şaşırtıcı mı.? Liyakatsizliğin kol gezdiği bu AK Parti döneminde maalesef değil. Yönetim kurulunda bankacılık namına en ufak bir tecrübesi dahi olmayan eski AK Parti Milletvekillerinin olduğu bin bankanın iyi bir performans göstermesi de beklenemezdi zaten. Sayın Cumhurbaşkanı’na hatırlatmak isteriz; Türkiye’den Almanya’ya genel müdür atamak Türkiye’de gece kararnameleriyle genel müdür, rektör atamaya benzemez. Atanan genel müdürlerin liyakatsizliği gören Almanya, Türkiye’nin kamu bankasına kayyum atayarak; ‘işi batırdınız ülkenizin bankasını biz sizin yerinize yönetiriz’ demiş oluyor. Yani Almanya bizi kıskanmıyor. Bu liyakatsizliğe bir tepki olarak ülkemizin en itibarlı kurumlarından birine kayyum atıyor."


Hibya Haber Ajansı