AP'nin haberine göre, yaygın aşı tereddütü nedeniyle aşı alımının durgun kaldığı eski Sovyet Kafkas ülkesinde, yetkililer yabancı ziyaretçilere ücretsiz dozlar veriyor - hayatlarından korkan ve beklemekten bıkmış İranlılar için bir nimet.
Tahran'da bir otobüs durağında çalışan 23 yaşındaki kuyumcu Ahmad Reza Bagheri, 20 saatlik virajda eşlik ettiği diyabetik annesini işaret ederek, "İğneyi bir an önce bulmasını istiyorum" dedi. yol. Ermenistan'ın başkenti Erivan'a gezi.
Bagheri'nin amcası zaten ilk dozunu şehirde almıştı ve yakında ikinci dozunu alacaktı. İranlılar otobüs ve uçakla Ermenistan'a seyahat ederken, bu tür haberler son haftalarda İran sosyal medyasına hakim oldu. Ermenistan Başbakan Vekili Nikol Paşinyan geçen hafta ülkede aşılanan yaklaşık 110 bin kişinin yarısının, yerleşikler de dahil olmak üzere yabancılar olduğunu söyledi. Ermenistan, AstraZeneca, Rusya'nın Sputnik V ve Çin'in CoronaVac aşılarını yönetiyor.
Orta Doğu'daki en yüksek COVID-19 ölüm oranına sahip olan İran'da, Our World in Data adlı bilimsel yayına göre, ülkenin 84 milyon insanının yüzde 2'sinden azı her iki dozu da aldı.
Yaptırım uygulanan ülke bazı Rus ve Çin aşılarını ithal etmesine, aşı paylaşımı için BM destekli COVAX programına katılmasına ve kendi aşılarından üçünü geliştirmesine rağmen, dozlar hala kıt. Yetkililer henüz tıbbi olmayan çalışanları ve 60 yaşın altındakileri aşılamadılar ve toplu aşıların Eylül ayında başlayacağına söz verdiler.
Geziye çıkmak için Tahran otogarında bekleyen 39 yaşındaki hazır giyim tüccarı Ali Saeedi, "Aşı için o kadar uzun süre bekleyemem" dedi. Yetkililer, halka açık aşılama planlarını birçok kez erteledi. Bunu gerçekleştirmek için Ermenistan'a gideceğim."
27 yaşındaki sekreter Bahareh Khanai gibi diğerleri, geziyi bir ulusal hizmet eylemi olarak görüyor ve İranlı yetkililerin karşı karşıya kaldığı göz korkutucu aşılama görevini kolaylaştırıyor.
Ermenistan aynı zamanda popüler bir yaz kaçamağı destinasyonu olmaya devam ettiğinden, kaç İranlının aşı olmak için seyahat ettiği belirsizliğini koruyor. Ancak her gün düzinelerce otobüs, taksi ve uçak tahminen 500 İranlıyı sınırdan taşıyor. Havayolları İran'dan Erivan'a haftalık üç uçuş ekledi. Binlerce plan tasarlanırken otobüs turlarının maliyeti iki katına çıktı. Salgının sektörlerini mahvettiğini izleyen seyahat acenteleri, iş dünyasında eşi görülmemiş bir artış gördü.
Misilleme korkusuyla soyadını vermeyi reddeden Tahran'daki bir tur acentesinin yöneticisi Ahmed, "Ermenistan turu için müşterilerimizin sayısı son haftalarda üç katına çıktı" dedi.
İranlı yarı resmi ILNA haber ajansının bildirdiğine göre, ara bölgede sıkışan İranlı sayısındaki artış Ermenistan'ın koronavirüs test merkezlerini su bastı. 160 kilometre (100 mil) uzaklıktaki Erivan'da yüzlerce İranlı aşı olmak için sıraya girdi ve bazıları yer bulmak için sokaklarda uyuyor.
Umut, acımasız bir güneşin altında uzun kuyruklarda durmalarını sağlar. Videolara göre, Ermeni başkentinin sokaklarında dolaşan İranlılar, aşı merkezlerinin dışında bir doz Fars müziği içerken alkışlıyor.
Ermenistan Sağlık Bakanı Anahit Avanesyan gazetecilere verdiği demeçte, "İnsani yardım eylemimizin genişleyip bu kadar yaygınlaşacağını ve çok büyük bir yabancı akını olacağını tahmin edemezdik" dedi. "Vatandaşlarımız önceliğimizdir, ancak pandeminin vatandaşlığı tanımadığını tekrar ediyorum."
Ancak Ermeni yetkililer aşı turizmini teşvik ederken, İranlıların aşı merkezlerine akın etmesi Ermenistan'ı kuralları sıkılaştırmaya zorladı.
İlk başta, İranlı aşı arayanlar güney sınır kasabası Meghri'deki kliniklere yöneldi. Associated Press'e, medyaya konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yerel bir doktor, son birkaç hafta içinde orada en az 100 İranlının aşılandığını gördüğünü bildirdi.
Ancak geçen hafta hükümet, yabancı ziyaretçilerin yalnızca Erivan'daki belirlenmiş beş AstraZeneca gezici klinikte aşılanabileceğine ve ülkenin turizm sektörünü canlandırmak için açık ihalede aşılanmadan önce Ermenistan'da en az 10 gün geçirmeleri gerektiğine karar verdi.
Şimdi, sınır ötesi otobüs yolculukları, bazı uçuşların Katar üzerinden yönlendirildiği uzun tatiller haline geldiğinden, İranlı ziyaretçilerin profili değişiyor. Faizdeki artış da fiyatı artırdı ve yolculuğu zenginler dışında herkes için erişilmez hale getirdi.
Aksi takdirde, etikçiler, fazlalıklarını güvence altına alan muhtaç yabancılara aldırmayacaklarını söylüyorlar.

(Dış Basın)