ABD tahvil faizlerindeki artış doların gülümsemesi ile birleşince gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahını bozmaya başladı. Gelişmekte olan ülke paralarından başlayarak, tahvile ve hisse senedine yayılan bir satış dalgasıyla karşıyayız.

Tahvil faizlerindeki artış gelişmiş ülke varlıklarında bir düzeltmeden çok rotasyona yol açtı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq günü %2’nin üzerinde kayıpla kapatırken, Dotahvilw Jones Sanayi endeksi %1 yükselişle yeni bir zirve yaptı. Havacılık ve bankacılık gibi ekonominin açılmasından yararlanan hisselerde %3-%5 arasında kazançlar görülüyor.

ABD’nin büyümesinden yararlanmayan, faiz ve doların yükselişinden zarar gören Türkiye varlıkları gelişmekte olan ülke varlıklarındaki satış dalgasında negatif ayrışıyor.

Kasım - Ocak döneminde giren yabancı sermayenin acil çıkış kapısına koştuğunu görüyoruz. Banka hisselerindeki taktiksel alımlar ve yüksek faizden yararlanmak için açılan Türk lirası pozisyonlar kapatılıyor.
Banka hisselerinin sanayi hisselerine karşı günlük kaybı %3, sene başından beri kaybı %23 seviyesinde. Türk lirası %2,5 kayıpla dolara karşı en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimi olarak haftaya başladı.
ABD vadelileri ve Asya piyasaları Borsa İstanbul’da pozitif bir açılışa işaret ediyor. Ancak tepki alışının kalıcı olması için Türk lirasındaki kayıpların ve banka hisselerindeki yabancı satışının kesilmesi gerekiyor. Endeks için destek olarak 1.515, direnç olarak 1.545-1560 seviyeleri öne çıkıyor. Zarar durdur seviyesi olarak 1.510 seviyesi kullanılabilir. Dolardaki yükseliş için 7,85’i kritik seviye olarak görüyoruz. Türk lirasının rahatlaması için doların 7.55 seviyesinin altına gerilemesi lazım.

Haber akışında BİM hisseleri öne çıkıyor. Beklentinin üzerinde kar açıklayan ve 2021 yılına yönelik güçlü bir görünüm açıklayan Bim hisselerinin endeksi yenmesini bekliyoruz. Alış için fırsat olarak görüyoruz. Dünyada çok güçlü seyreden havacılık hisseleri ve kur artışından yararlanan Ereğli, Şişe, Petkim ve Tüpraş hisselerini yakından izliyoruz. Ereğli ve Şişe yükselişe katılmak için daha iyi bir fırsat / risk profili sunuyor.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı