Hükümet turizm sezonunda genel pandemi tutumunda bir değişiklik yapmayacak. Eylül ayının ikinci yarısından sonra 'iç mekan' kuralları netleşecek.
Hürriyet Gazetesi'nden Nuray Babacan'ın haberine göre aşılı ve aşısız kişilerin sosyal alan, okul, kamu binaları ve işyerlerinin kapalı alanlarının nasıl kullanılacağına ilişkin kurallar Ekim-Kasım aylarında sıralanacak.

ÖNCELİKLİ OKULLARIN AÇILMASI
Öncelik okulların açılması olacak. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun ortak görüşü oluşturuldu. Üniversite için yapılan planlama ilk ve orta öğretim için de aynı şekilde uygulanacaktır.
Uzmanlar, öğretmenlerin büyük çoğunluğunun aşı yaptırdığını, öğrencilerin çoğunluğunda herhangi bir risk olmadığını, yüz yüze eğitime yönelik tutumun net olduğunu belirttiler. Üniversitelerde yüz yüze eğitim için hazırlıklar şimdiden başladı. Aşı olmayan öğrenciler için PCR testi veya online eğitim gibi seçeneklerin tartışıldığı söyleniyor.

DURUMLAR DEĞERLENDİRİLECEK

Değerlendirmelerde, büyükşehirlere göçün Eylül ayının ikinci yarısından itibaren tamamlanacağı ve bu dönemde vaka artışının önemli olacağı belirtiliyor. Okulların açılmasından önce bu hareketliliğin sonuçları incelenecektir. Sağlık kurumlarının yoğun bakım ünitelerinde vaka sayısı ve doluluk oranlarındaki değişime göre yeni değerlendirmeler yapılacak.

KAMU TEST YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Okulların açılacağı tarihe kadar vaka sayısının 30 bini aşacağı ve dalgalanmalara göre planların revize edileceği belirtiliyor.
3 milyon 300 bin kamu çalışanının kapalı çalışma düzenine geçmesinin ardından uygulanacak kurallar da belirlenecek. Sosyal mekanlarda olduğu gibi bu çalışanlara ücretsiz PCR testinin zorunlu olacağı ve bu testlerin 2 günde bir tekrarlanacağı belirtildi.