Buluşmada, COVID-19 salgınının dünyada ve Türkiye’de makroekonomik gelişmelere etkileriyle birlikte dış ticaret ve 2021 beklentileri konuşuldu.

 

TÜRKİYE’NİN genç, dinamik ve yenilikçi bankası Odeabank, Dış Ticaret Buluşmaları serisinin 41’inci toplantısını Bursalı iş insanları ile gerçekleştirdi. 60’ın üzerinde şirket yöneticisinin katıldığı video konferansta, 2021 yılına dair küresel ekonomik beklentiler, emtia ve dış ticaret alanında yaşanacak gelişmeler konuşuldu. Dijital buluşmada ayrıca COVID-19 salgınına karşı ülkelerin aşılama programında ulaştıkları seviyeler ve aşılama sonucunda oluşacak toplumsal bağışıklığın küresel ekonomiye etkisi de tartışıldı.

 

Ahmet Zafer Seyar: “Ülkemizin ihracat seferberliğine katkıda bulunuyoruz”

Odeabank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Direktörü Ahmet Zafer Seyar, Türkiye ve dünyanın içinde bulunduğu bu zor dönemde sanayici ve ihracatçılara destek olmak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Türkiye’nin ihracat sıralamasında ikinci sırada yer alan Bursa’da faaliyet gösteren firma temsilcileri ile bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirten Seyar konuşmasına şöyle devam etti: “Pandemiye rağmen, dış ticareti 2021’de atılım yapacağımız önemli bir alan olarak görüyoruz. 2020’de başlayan ve kısa sürede hem ülkemizi hem dünyayı etkileyen COVID-19 salgınının ekonomiye etkisini asgari seviyede tutmak amacıyla sanayicilerimize nakdi ve gayrinakdi kredilerde önemli kolaylıklar sağladık, bu yıl da sağlamaya devam edeceğiz. Odeabank olarak Türkiye’de reel sektörü daha güçlü bir şekilde desteklemeye yönelik yeni finansman olanakları üretmeyi sürdüreceğiz. Dış ticaret işlemlerinde toplam ithalat ve ihracat hacmimizi 2021 yılında 3 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz. Ülkemizin ihracat seferberliğine yakın zamanda açıklayacağımız yeni projelerle katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bu kapsamda Dış Ticaret ve Nakit Yönetimi Uzman hattımızı da devreye aldık.”

 

Gizem Öztok Altınsaç: “Küresel ticaretteki canlanma büyümeyi destekliyor”

Toplantıda konuşan Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, dünyada ve Türkiye’deki makroekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirme yaptı: “2021 yılı, dünyanın COVID-19 salgınına karşı aşılama ile toplu bağışıklığın sağlanmasının önem kazandığı bir yıl olacak. ABD’de aşılama çalışması hızla ilerliyor; yüzde 35’lere ulaşmış durumda. ABD’nin bu aşılama hızıyla toplu bağışıklığa haziran ayında erişmesi öngörülüyor. Türkiye’de de aşılama yüzde 13’lere kadar ulaştı. Türkiye en erken 2021’in sonuna doğru toplu bağışıklığa erişebilir. Dünya ekonomisi yılbaşından bu yana oldukça iyi gidiyor. Çin’de ve ABD’de ticaretin canlanması dünya ekonomisinin büyümesini destekliyor. Yapılan projeksiyonlara göre bu yıl Çin’in yüzde 9, ABD’nin yüzde 7, Avrupa’nın yüzde 4 büyümesi öngörülüyor. Avrupa’da imalat sanayinin iyi gitmesi, Türkiye’nin ihracatını olumlu yönde etkiliyor. Küresel ekonomide yaşanan canlanma ve pandemi kaynaklı yaşanan arz sorunları gıda ve emtia fiyatlarında artışa neden olmaya devam ediyor. Bu da global tarafta enflasyon endişelerini körüklüyor ve global faizlerin yükselişi ile sonuçlanıyor.  Bu durum da Türkiye’de ve gelişmekte olan ülkelerde döviz kurunda volatiliteye neden oluyor. Bu süreç bir miktar daha devam edebilir ve dolayısıyla önümüzdeki 2. çeyreğin biraz zorlu geçmesi söz konusu olabilir. Yılın üçüncü çeyreğinden itibaren ise enflasyonda beklediğimiz düşüş ile beraber finansal piyasalarda daha olumlu bir seyir olabilir.  Enflasyon ile mücadelede olumlu neticelerin alınması durumunda, Eylül ayı ile faizlerde indirim yaşanması beklenebilir.”


Hibya Haber Ajansı