Artık, etkileyiciler ve markalar, ticari amaçlarla yayınladıkları manipüle edilmiş, Photoshop'lanmış resimlerden alıntı yapmak zorundalar. Vücudun rengindeki, şeklindeki, boyutundaki en küçük değişiklik bile not edilecektir. Aksi takdirde suç olarak kabul edilecektir.
Uygulamayı telefonlarından silen veya gerçek hayattan uzak oldukları gerekçesiyle uygulamaya ara veren Selena Gomez, Tom Holland, Channing Tatum, Hailey Bieber ve Lindsay Lohan gibi ünlü isimler sosyal medyada eleştiri almaya başladı.
Norveç, sosyal medyada beden imajını önlemek ve platformları daha sağlıklı kullanmak için ciddi bir adım attı.
GERÇEKÇİ OLMAYAN GÜZELLİK STANDARTLARINDA MÜCADELE İÇİN
Gerçekçi olmayan güzellik standartlarına karşı mücadele etmek istediğini belirten Norveç, bu tür paylaşımların insan psikolojisini etkileyebileceğini ve insanların sosyal medyada sürekli olarak kusursuz bir yüz görmelerinin kendilerini yetersiz hissettireceğini savunuyor.
Norveç Çocuk ve Aile Bakanlığı, bu tür paylaşımların tam bir vücut baskısı yarattığının altını çizerek bahsettiğimiz yasayı meclise sundu ve yasa oy çokluğu ile kabul edildi.
MECLİS 15 OYLA GEÇTİ 72
Norveç Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 72'ye 15 oyla meclisten geçen yasa tasarısına göre, bakanlığın tasarladığı etiket kişinin vücut ölçüsü, vücut şekli veya teninde herhangi bir değişiklik yapan reklamlarda yer alacak.
Ayrıca sosyal medyada yaptıkları bir paylaşımdan herhangi bir ödeme alan veya menfaat sağlayan kişilerin de bu durumu belirterek hareket etmesi gerekecektir.
YASA HENÜZ UYGULANAMADI
Yasanın ne zaman yürürlüğe gireceği henüz belli değil ancak yeni yasaya göre Facebook, Instagram ve Twitter gibi onlarca sosyal medya platformunda herhangi bir fotoğraf paylaşımı düzenleniyorsa kullanıcıların bu değişikliği belirtmesi gerekiyor.
Bu tasarım sadece kişinin vücuduna yapılan Photoshop'lara değil, filtreli fotoğraflara da uygulanacaktır. Kişi herhangi bir yasayı ihlal ederse, önce para cezasına çarptırılır, ardından hapse atılır.