Nissan'ın eski Lübnanlı CEO'su Carlos Ghosn, Japonya'dan Lübnan'a kaçtığını ve "yüzde 99,4 mahkumiyet oranı olan bir ülkede kendini savunamadığı için" ev hapsine alındığını söyledi.

Lübnan'da yaşayan ve Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı'nın (Interpol) arananlar listesinde yer alan eski Nissan CEO'su Ghosn, Japonya'daki kamu yayın kuruluşu NHK'ya verdiği röportajda kaçış sürecini anlattı.

Ghosn, Aralık 2019'da Japonya'dan yasadışı kaçışını "mahkemeyi kazanma şansının olmamasına" bağladı.

"Yüzde 99,4 mahkumiyet oranı olan bir ülkede kendimi savunamayacağımı fark ettim." Ghosn, hem kendisinin hem de ailesinin "zorluklarla karşı karşıya olduğunu" ve "kendini savunmanın tek yolunun Japonya'dan ayrılmak olduğunu" söyledi.

Ghosn, kaçış gecesinin en kritik aşamalarının özel bir jetle getirilmeden önce kutuda taşındığını öğrendiğini ve "yakında Japonya'dan ayrılacağını" söyledi.

Kutunun röntgen cihazına girmemesini "şanslı" olarak nitelendiren Ghosn, Japon yetkililerden soruşturma materyallerini Lübnan makamlarına iletmesini istedi.

Ghosn, Japon yetkililerin Nissan ile olan komplonun açığa çıkmasından korktukları için dosyaları paylaşmadıklarını savundu.

Ghosn, Lübnan'da mutlu bir hayat yaşadığını söyledi. kullanılan ifadeler.

KASIM 2018'DE GÖZALTI

Eski Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance'ın da Yönetim Kurulu Başkanı olan Ghosn, 19 Kasım 2018'de Japonya'da "mali usulsüzlükler" ve "suistimal" suçlamalarıyla gözaltına alındı. Şirketine kişisel yatırımlarından elde ettiği yıllık kazanç ve zararları ödedi.

Bir süre tutuklu kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılan Ghosn, 31 Aralık 2019'da adli kontrol altında bulunduğu Japonya'dan özel uçakla İstanbul üzerinden Lübnan'a kaçtı.

Lübnan asıllı iş adamının, konser vermek için evine gelen müzik grubunun ses sistemlerinin taşındığı büyük kutuda Japonya'dan kaçtığı iddia edildi.

Interpol, 2 Ocak'ta Japon hükümetinin talebi üzerine şartlı tahliye koşullarını ihlal eden Ghosn hakkında "kırmızı bülten" uyarısı yayınlamış ve bu bülten kaydının 6 Ocak'ta resmi makamlara ulaştığı bildirilmişti.