Nijerya'da sosyal medya üzerinden e-ticaret yapan yüzlerce kişi, hükümetin Twitter'ın faaliyetlerini durdurmasıyla işsiz kaldı.
Nijerya Devlet Başkanı Mohammad Buhari'nin resmi Twitter hesabı, Biafra Yerli Halklarının (IPOB) isyancı örgüte karşı "soykırım" tehdidinde bulunduğu yönündeki şikayetlerin ardından şirket tarafından askıya alındı.
Nijerya hükümeti, Buhari'nin hesabını askıya alma kararının ardından 4 Haziran'da Twitter'ın bir karşı hamleyle ülkedeki faaliyetlerini durdurduğunu duyurdu.
Hükümet ile Twitter arasındaki çatışma, Twitter'da ticaret ve alışveriş yapanları zor durumda bıraktı.
Başkent Abuja'da sosyal medya üzerinden satış yapan Abubukar Ummul-Khair, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki Twitter yasağının işlerini zorlaştırdığını söyledi.
Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamadığınızı bu yüzden sosyal medya üzerinden iş yapmaya, yerel kumaş ve çanta satışına başladığını belirten Ummul-Khair, "Instagram'ı pek tercih etmiyorum o yüzden ürünlerimin reklamını yapıyorum. Twitter ve çok alıcı buluyor. Tercih edenlere kurye ile gönderiyorum." dedi.

Ummul-Khair, Twitter'ın faaliyetlerinden men edilmesinin ardından WhatsApp üzerinden harekete geçmeye çalıştığını ancak Twitter gibi olmadığını ifade etti.

Twitter'ın yasaklandığı günden bu yana tek bir ürün bile satamadığını kaydeden Ummul-Khair, "Bu yasak benim için her şeyi mahvetti. Şu anda işsizim diyebiliriz çünkü hiçbir şey yolunda gitmiyor" dedi.

Twitter'da ürün açıklaması yapan Mübarek Isho, Twitter'da farklı marka ürünlerin tanıtımını yaparak para kazandığını belirtti.

Geçen ay yeni bir ürünün tanıtımı için bir mağaza ile anlaşma yaptığını ancak bu yasak nedeniyle anlaşmayı feshetmek zorunda kaldığını belirten Isho, "Hükümet ekmeğimizi elimizden aldı. Benim gibi sosyal medyada ürün tanıtımını yapan çok kişi var. Medya ve hepimiz zor durumdayız." kullanılan ifadeler.

TWITTER YASAK NİJERYA 10 GÜNDE 60.14 MİLYON DOLAR

Ekonomi uzmanı Shuaibu Idris, Nijerya'da yaklaşık 33 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı olduğunu ve bunların yüzde 26'sının Twitter kullandığını belirtti.

Twitter yasağının ülke ekonomisine otomatikman zarar verdiğine dikkat çeken İdris, "Twitter ülke ekonomisine saatte 250 bin dolardan fazla katkı sağlıyor. Nijerya bu yasak nedeniyle 10 günde 60,14 milyon dolar kaybetti." Dedim.

İdris, yasağın kaldırılmaması durumunda yüzde 33 olan işsizlik oranının daha da kötüleşeceğinin altını çizdi.

NİJERYA HÜKÜMETİ ASANSÖR TWITTER YASAĞI İÇİN "SORUMLULUK İSTİYOR"

Dışişleri Bakanı Geoffrey Onyeama yaptığı açıklamada, Twitter'ın Nijerya'daki faaliyetlerine yalnızca "sorumlu davrandığı" sürece izin vereceğini söyledi.

Onyeama, "Bu önlemi almamızın nedeni, bunların istikrarsızlaştırma ve suçluları kışkırtma platformları olarak kullanılmalarını engellemektir." dedi.