Nijerya'nın Kaduna eyaletindeki bir köye silahlı kişilerin düzenlediği saldırıda en az 34 kişi öldü, yedi kişi yaralandı.
“Kaura'daki Madamai köyü kimliği belirsiz silahlı kişilerce saldırıya uğradı… Saldırının ardından 34 kişinin öldüğü doğrulandı. Eyalet güvenlik komiseri Samuel Aruwan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yedi kişinin de yaralandığını ve daha sonra saldırının Pazar günü geç saatlerde gerçekleştiğini söyledi.

Askerler, yoğun çatışmaların ardından saldırganları geri çekilmeye zorlamadan önce ateş altında kaldı” dedi.

Aruwan, saldırıyla ilgili olarak iki şüphelinin sorgulandığını da sözlerine ekledi.

Yine Kaduna'da, silahlı kişiler Pazar günü Kachia semtinde bir kiliseye saldırdı.

Aruwan ayrı bir açıklamada, "Bir hayat kaybedildi ve bazı ibadetçiler ciddi şekilde yaralandı." Dedi. Dedim. Dedim.

Kuzeybatı Sokota Eyaletinde uzak bir askeri üsse düzenlenen saldırıda 22 Nijeryalı güvenlik görevlisi öldürüldü.


Eyalet yasa koyucusu Aminu Gobir Reuters'e Pazar günü 17 ceset çıkarıldığını ve Pazartesi günü beş cesedin daha bulunduğunu söyledi. Ölenlerin 14 asker, beş polis memuru ve üç sivil savunma gücü mensubu olduğunu söyledi.

Nijerya ordusu, saldırının arkasında IŞİD bağlantılı olduğundan şüphelenilen savaşçıların ve suçluların olduğunu söyledi.

İslam Devleti Batı Afrika Eyaleti grubu, 2016'dan beri kuzeybatıdan bin mil uzakta kuzeydoğuda faaliyet gösteriyor.


Yerel olarak haydutlar olarak bilinen suç çeteleri yıllardır kuzeybatı ve orta Nijerya'yı terörize ediyor, ancak son aylarda daha da küstahlaştılar ve ordu bölgedeki operasyonları yeniden başlattı.

Bu haydutlar köylere baskın yapar, sığır çalar, fidye için insanları kaçırır ve evleri yakar.

Ancak analistler, kuzeydoğuda 12 yıllık bir operasyonda savaşan çeteler ve silahlı savaşçılar arasında artan işbirliği belirtileri görüyorlar.

Ordu bu ayın başlarında Zamfara Eyaletinde bir haydut karşıtı kampanya başlattı ve diğer kuzey eyaletleri, silahlı adamları kontrol etmeye çalışmak için telekom kesintilerinin yanı sıra hareket ve ticarete kısıtlamalar getirdi.

Yetkililere ve bölge sakinlerine göre, silahlı haydutlar Zamfara'daki kamplarından kaçıyor ve komşu ülkelere sızıyorlar.

(Çeviri Haber-Dış Basın)