Nijeryalı silahlı kişiler, yaklaşık üç ay önce kuzeybatı Nijer Eyaleti'ndeki bir İslami ruhban okulundan kaçırılan 100'den fazla öğrencinin kalan öğrencilerini serbest bıraktı.

Ağır silahlı suçlular, Aralık ayından bu yana Nijerya'daki okulları ve kolejleri hedef alan bir dizi toplu kaçırma olaylarından birinde 30 Mayıs'ta Tegina'daki ilahiyat okulundan 136 öğrenciyi kaçırdı.
Okul yetkililerine göre, Haziran ayında altı öğrenci esaret altında öldü ve 15 kişi daha kaçtı.

Seminer direktörü Abubakar Alhassan, AFP haber ajansına telefonla verdiği demeçte, "Bütün öğrenciler serbest bırakıldı. Onları şimdi eve taşıyoruz" dedi.

"Şu anda kesin bir sayı veremem. Eve gittiğimizde onları taramamız gerekecek. Ama hiçbir öğrenci esaret altında değil."

Öğrencilerin nasıl serbest bırakıldıkları veya fidye ödenip ödenmediği konusunda herhangi bir ayrıntı vermedi.


Gözaltına alınanlar arasında 18 yaşındaki kızı ve 15 yaşındaki oğlu da bulunan velilerden Fati Abdullahi, öğrencilerin serbest bırakıldığını doğruladı.

“Onları eve getirenlerle telefonda konuştuk. Eve dönüş yolculuğunu takip ediyoruz” dedi. "Onları görmek için can atıyoruz"

Salihu Tanko İslami okulunun müdürü Umar Idris, serbest bırakıldığını doğruladı.

Kuzeybatı ve orta Nijerya, yerel olarak haydutlar olarak bilinen suç çeteleri tarafından saldırı, yağma ve toplu adam kaçırma olaylarında artış gördü. Ancak bu yıl çeteler daha fazla fidye ödemesi için öğrencileri hedef almaya başladı.

Çetelerin okullara baskın yapmaya başlamasının ardından Aralık ayından bu yana yaklaşık 1000 öğrenci kaçırıldı. Çoğu müzakerelerden sonra serbest bırakıldı, ancak orman kamplarında hala puanlar tutuluyor.


Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, haydut kamplarına askeri operasyonlar ve hava saldırıları emri verdi, ancak saldırılar durmadı. Bazı yerel yöneticiler haydutlarla af müzakere etmeye çalıştı, ancak çoğu başarısız oldu.

(Çeviri Haber-Dış Basın)